Ілюстрація REUTERS

Небажання російського «Газпрому» здійснювати транзит газу через територію України до ЄС за європейськими правилами підвищує шанси НАК «Нафтогаз України» в новому арбітражі отримати близько 10 млрд дол. як компенсацію за відсутність транзиту після 2019 року.

Читайте такожЕксперт про позов в Стокгольмський арбітраж: "Газпром" сам собі підклав свиню

Про це на своїй станиці в Facebook повідомив виконавчий директор компанії НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко, коментуючи заяви російської сторони про готовність продовжити транзит, але на умовах вигідних винятково для РФ.

Відео дня

«Якщо ж РФ продовжуватиме забезпечувати «Газпрому» ексклюзивні можливості для транзиту газу з території РФ до Європи через Україну, і при цьому не погоджуватиметься на стандартні європейські умови, «Нафтогаз» має реальну можливість через новий арбітраж, який вже почався, отримати приблизно 10 млрд дол. як компенсацію за відсутність транзиту після 2019 року», - написав він.

За його словами, така можливість має «допомогти» «Газпрому» зайняти конструктивнішу позицію на переговорах щодо транзиту після 2019 року.

Вітренко також зазначив, що поточний транзитний контракт між «Нафтогазом» і «Газпромом» не відповідає вимогам українського іа європейського законодавства, тому він не може бути продовжений.

За словами менеджера «Нафтогазу», російська сторона вважає продовження транзитного контракту можливим в разі, якщо НАК добровільно відмовиться від вимог до «Газпрому» виконати рішення арбітражу, а також звільнить РФ від зобов'язань щодо обсягів транзиту в новій угоді.

«Обидва ці умови є абсолютно неприйнятними для «Нафтогазу», і в цьому нас підтримує Єврокомісія», - підкреслив він.

При цьому він пояснив, що оскарження рішень арбітражу не звільняє від необхідності їх виконувати, призупиняє і не відкладає виконання цих рішень.

«Нафтогаз» також не збирається відмовлятися від виграшу 4,6 млрд дол. у транзитній справі, не кажучи вже про виграш 2 млрд дол за перегляд ціни на газ, а також позов про скасування зобов'язань «Нафтогазу» перед «Газпромом» на суму близько 80 млрд дол. за положенням «бери або плати», передбаченим контрактом на поставку газу.

Як повідомляв УНІАН, 21 січня в Брюсселі відбулися тристоронні переговори Україна-ЄС-РФ з питань транзиту газу після 2019 року. За словами міністра закордонних справ України Павла Клімкіна за підсумком тристоронніх переговорів Україна-ЄС-РФ, російський газовий монополіст компанія «Газпром» пропонує продовжити існуючі контракти з Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» навіть без експертних консультацій

До закінчення переговорів виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко заявив, що «Нафтогаз України» готовий зменшити суму позовних вимог до російського «Газпрому» до 2 млрд дол. замість заявлених 12, у разі якщо Україні вдасться зберегти транзит газу через її територію.

Влітку 2018 року «Нафтогаз» подав до Стокгольмського арбітражу новий позов з вимогою переглянути тариф на транзит природного газу за контрактом з «Газпромом».

«Нафтогаз» вимагає перегляду тарифу з березня 2018 року до кінця 2019 року і попередньо оцінював свої грошові вимоги майже в 12 млрд дол.