Коболєв: Прибираючи транзит газу Росія відкриває собі шлях для повноцінної агресії / фото УНІАН

При укладанні нової угоди по транзиту газу, Росія буде намагатися повторити трюк 2009 року, коли були відключені поставки газу по українському коридору для європейських споживачів для просування ідеї Північного потоку-2.

Про це сказав голова правління НАК Нафтогаз України Андрій Коболєв в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV, передає Новий час.

"Їх розрахунок дуже простий - зміна влади (після виборів в Україні - ред) і, можливо, з новою владою можна буде продовжити стару угоду, яка нам не тільки не цікава, але вона і суперечить українському і європейському законодавству. Звичайно, що під кінець грудня, коли будуть морози, нічого очікувати нового договору, росіяни, швидше за все будуть намагатися повторити той же трюк, який був у 2009 році, коли були відключені поставки газу з української коридору для європейських споживачів. Це викличе кризу", - зазначив Коболєв.

Відео дня

Читайте такожНафтогаз готовий піти на поступки Газпрому у разі збереження транзиту газу

Він додав, що таку кризу Росія буде намагатися використовувати для просування ідеї Північного потоку-2.

"Просування цієї ідеї, я думаю, є однією зі стратегічних цілей наших опонентів", - додав глава Нафтогазу.

Він також допустив, що запуск Північного Потоку-2 і Турецького потоку разом із повною відмовою від транзиту газу через територію України може розв'язати руки РФ, як країні, що анексувала Крим і окупувала частину Донбасу, на продовження військової агресії.

"Це не має нічого спільного з газовим бізнесом, це мета стратегічна, над нею працюють системно з 2005 року. Прибираючи транзит газу з території України, кажучи про питання безпеки, яке цікавить усіх, Росія відкриває собі шлях для повноцінної агресії", - зазначив Коболєв.