Через "Роттердам+" українці вже два роки сплачують на 40% більше за світло і тепло / фото УНІАН

Загалом за час дії в Україні тарифу "Роттердам+" українці переплатили понад 40 мільярдів гривень.

Читайте такожАналітики назвали теплову генерацію в Україні найбільш неефективною та дорогою у світі

Про це повідомляє ТСН.ua.

"Точніше переплату можна порахувати завдяки спеціальному лічильнику корупційної ренти "Роттердам+". Зокрема, переплата за обігрівач переплата становить 127 гривень на рік, за електричну духовку - 392 гривні на рік, кондиціонер - 102 гривні на рік", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що українці переплачують в середньому 40% за тепло і газ, оскільки в тарифи на них закладається формула обчислення вартості вугілля "Роттердам+", за якою споживачам доводиться купувати вугілля, видобуте на Донбасі та Волині, за ціною Роттердамської біржі, до якої ще й додається вартість його доставки в Україну.

"У нас в країні вже два роки діє найвища у світі ціна вугілля "Роттердам плюс", - підкреслює експерт Андрій Герус.

"Влада чомусь вирішила додавати до ціни вугілля ще й транспортування морем, перевалку в порту і доставку залізницею - все те, чого з українським вугіллям насправді не відбувається", - йдеться у повідомленні.

Втім, причина існування такого тарифу дуже проста - 80% ТЕС у країні належать корпорації ДТЕК пана Ахметова, він же видобуває 85% вугілля. Тобто шахти ДТЕК постачають вугілля на збагачувальні фабрики ДТЕК, звідки вугілля йде на теплоенергостанції ДТЕК.

"ДТЕК є монополістом і в тепловій енергетиці, і в сфері видобутку вугілля, і коли є така монополія, то сказати, яка є справедлива ціна на цю вугільну продукцію дуже важко", - зазначає видання.

Журналісти резюмують, що влада, попри всі обіцянки, так і не відмінила грабіжницький "Роттердам" - комусь у плюс.

Детальніше можна дізнатися з відео: