Ілюстрація REUTERS

Україна очікує від Європейського Союзу внесення змін до Газової директиви ЄС, що може заблокувати завершення будівництва газопроводу "Північний потік-2" в обхід України. 

Читайте такожМеркель продавила «Північний потік-2». Слово за Трампом

Як передає кореспондент УНІАН, про це речник Міністерства закордонних справ України Катерина Зеленко сказала на прес-конференції. 

Відео дня

"Щодо газової директиви - ви знаєте, що Україна зараз відстоює принципи згідно з якими саме європейське право має поширюватись на процеси використання української ГТС, а також енергетичного діалогу і енергетичних відносин в Європі", - заявила Зеленко. 

"Станом на зараз нам важливо мати кінцеве рішення, яке буде ухвалене так званим Тріалогом - Європейською комісією, Радою ЄС і Європейським парламентом, яке і буде визначати модальність того, яким чином європейське право буде діяти далі", - додала речник МЗС.

"Те, в якому форматі це буде відбуватися, станом на зараз не настільки важливо, як саме принцип застосування європейського права, тому що тоді у разі появи будь-яких газових спорів вирішувати спірні питання буде Європейський суд", - сказала вона. 

"Це дасть можливість як нашим європейським партнерам, так і Україні перевести увесь діалог у правову площину і відстоювати права споживачів, а також інтереси України в енергетичній сфері вже на майданчику Європейського суду", - наголосила вона. 

Як повідомляв УНІАН, Франція і Німеччина досягли компромісу, який дозволить розблокувати процес внесення змін до Газової директиви ЄС, які стосуються, в тому числі, і газопроводу «Північний потік-2».

Довідка УНІАН. Проектом «Північний потік-2» передбачено будівництво і робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планується побудувати поруч з уже існуючим «Північним потоком-1».

Будівництво газопроводу має завершитися до кінця 2019 року. Протяжність трубопроводу становитиме 1220 км, він має з'єднати російську Усть-Лугу і німецький Грайфсвальд.

Україна виступає проти будівництва «Північного потоку-2».