false

Оператори системи передачі (ОСП) можуть використовувати системи накопичення енергії Energy Storage в якості віртуальних ліній електропередачі.

Таку думку в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна висловив глава дочірньої компанії французького оператора системи передачі RTE — RTE-International, яка сьогодні реалізує спільно з ДП «НЕК «Укренерго» спільний проект із будівництва перших в Україні Energy Storage.

false

«У Франції і, думаю, у всій Європі йдуть обговорення між ВСП і регуляторами з приводу Energy Storage. Компаніям, що передають, заборонено володіти генерацією. Хтось вважає, що Energy Storage не є видом генерації, а хтось навпаки. Сьогодні у RTE немає потужностей для зберігання (електроенергії), але ми ведемо переговори з регулятором про можливості будівництва нових потужностей для зберігання на різних територіях в якості пілотного проекту. Основний посил — ми можемо використовувати ці об'єкти, не надаючи впливу на енергетичний ринок. Це буде все одно частиною бізнесу, у вигляді таких собі віртуальних ліній електропередач. Тобто ви зберігаєте енергію там, де є надмірна генерація, а потім використовуєте її там, де генерація менша. При цьому, ви зберігаєте той же обсяг енергії в іншому місці у мережі без впливу на енергетичний ринок», — сказав Брем.

Відео дня
false

В рамках спільного з Укренерго проекту з будівництва Energy Storage RTE-International проводить дослідження для складання техніко-економічного обґрунтування проекту, яке має визначити конфігурацію і потужність майбутньої системи накопичення електроенергії, оптимальне місце розташування, а також можливі ризики і вигоди для енергосистеми в цілому.

Укренерго розглядає три варіанти проекту: з розташуванням 200 МВт Energy Storage в одному місці, другий — в кількох місцях з поділом на 4-5 частин, третій — з децентралізованим розміщенням кількох десятків блоків малої потужності. Останній варіант може передбачати розміщення Energy Storage вздовж центральних автотранспортних магістралей (Київ—Львів—держкордон, Київ—Харків, Київ—Дніпро, Київ—Одеса—держкордон) паралельно з створенням мережі зарядних станцій для електромобілів.

RTE-International — дочірня компанія французького Оператора системи передачі RTE, яка займається наданням консультацій та технічної допомоги в сфері організації, управління та інжинірингових послуг, пов'язаних з проведенням досліджень або виконання технічних проектів.