Ілюстрація REUTERS

Ф'ючерси на нафту зросли більш ніж на 2 відсотки під час торгів вівторка на тлі скорочення видобутку на чолі з ОПЕК і наміри Саудівської Аравії перевиконати план, а також санкцій США проти Ірану та Венесуели.

Читайте такожОПЕК+ стані альянсом

У другій половині дня ф'ючерси на нафту Brent піднялися на 2,83% до $63,25 за барель. Ф'ючерси на американський сорт WTI торгувалися на позначці $53,97 за барель, що на 2,98 відсотка вище за попереднє закриття, передає Рейтер.

Відео дня

Підтримку ринку надає скорочення нафтовидобутку, про який в грудні домовилися ОПЕК і ряд країн поза організацією, включаючи Росію, заради оздоровлення ринку.

Саудівська Аравія, провідний експортер нафти в світі і де-факто лідер ОПЕК, повідомила, що знизить видобуток в березні приблизно до 9,8 мільйона барелів на добу, що більш ніж на півмільйона перевищує спочатку обіцяний рівень скорочення. Про це заявив міністр енергетики Халід аль-Фаліх в інтерв'ю Financial Times, опублікованому у вівторок.

У той же час зростання нафтовидобутку в США, санкції проти Венесуели і невизначеність навколо імпорту іранської нафти змушують учасників ринку відчувати невпевненість щодо обсягів пропозиції.

ОПЕК у вівторок знизила прогноз світового попиту на нафту в 2019 році на тлі уповільнення світової економіки і очікувань більш швидкого зростання пропозиції з боку конкурентів, що підкреслює труднощі, з якими стикається організація у спробі запобігти надлишку на ринку.