Ілюстрація REUTERS

Європейська комісія вітає узгодження поправок до газової директиви Європейського Союзу, які стосуються зокрема й газопроводу «Північний потік-2», йдеться в повідомленні ЄК.

Читайте такожГолова Держдепартаменту США розкритикував "Північний потік-2"

Відзначається, що представники Європарламенту, Ради ЄС і Єврокомісії 12 лютого погодили проект поправок до газової директиви ЄС, які стосуються проекту «Північний потік-2».

Відео дня

Згідно з повідомленням, метою поправок є поліпшення існуючої газової директиви і забезпечення того, щоб принципи енергетичного законодавства ЄС (доступ третіх сторін, регулювання тарифів, поділ прав власності та прозорість) застосовувались щодо всіх газопроводів до і від третіх країн. При цьому винятки можливі лише при дотриманні суворих процедур, в яких комісія відіграє вирішальну роль.

«Сьогоднішня домовленість відповідає цій меті. Вона гарантує, що положення газової директиви застосовуються на території ЄС (суша і море) і забезпечують ефективний нагляд за застосуванням правил внутрішнього ринку ЄС національними органами, які контролюються комісією. Це також підвищує прозорість і співпрацю між компетентними національними органами. Це важливий крок на шляху до добре функціонуючого, прозорого і конкурентоспроможного внутрішнього газового ринку ЄС, де всі постачальники діють за одними і тими ж правилами ЄС», - йдеться в повідомленні Єврокомісії.

Повідомляється, що текст оновленої газової директиви має бути перекладено всіма мовами держав-членів ЄС і офіційно схвалено Європарламентом і Радою ЄС. Директива повинна бути інтегрована в національне законодавство держав-членів упродовж 9 місяців після публікації в Офіційному журналі ЄС.

Як повідомляв УНІАН, 8 лютого Франція і Німеччина досягли компромісу, який дав змогу розблокувати процес внесення змін у газову директиву ЄС.

У зарубіжних ЗМІ повідомили, що компроміс полягає в тому, що за газопроводи з третіх країн відповідатиме держава, на території якої здійснюється вхід в систему ЄС. Тобто, регулювати всі питання проекту «Північний потік-2» буде винятково Німеччина.

Раніше передбачалося поширити дію газової директиви (частина Третього енергопакету ЄС) на всі газопроводи, які ведуть до Євросоюзу з третіх країн.

Зміни запропонувала Єврокомісія ще в 2017 році. Однак тривалий час їх просування блокувалося. 4 лютого Румунія, яка головує в Раді ЄС, запропонувала новий варіант змін з метою знайти компроміс. Як відомо, Німеччина, Австрія, Бельгія і Нідерланди виступають проти поширення правил ЄС на «Північний потік-2». Підтримують їх більш як 10 держав-членів ЄС. Тому для ухвалення цих змін підтримка Франції була вирішальною.

Довідка УНІАН. Проектом «Північний потік-2» передбачено будівництво і робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планується побудувати поряд з уже існуючим «Північним потоком-1».

Будівництво газопроводу має завершитися до кінця 2019 року. Протяжність трубопроводу становитиме 1220 км, він має з'єднати російську Усть-Лугу і німецький Грайфсвальд.

Україна виступає проти будівництва «Північного потоку-2».