В Україні з березня запрацює монетизація субсидій на комуналку / фото УНІАН

Готівкова форма виплати субсидій в Україні з березня цього року буде застосована до одержувачів, яким вона призначена на поточний опалювальний період з жовтня-грудня 2018 року, що становить близько 4 мільйонів домогосподарств.

Читайте такожКабмін хоче списати 80 мільярдів боргів за комуналку - експерт

Про це під час селекторної наради заявив міністр соціальної політики Андрій Рева, передає прес-служба міністерства.

Відео дня

"Вже в березні 2019 року ці домогосподарства отримають готівку кошти в розмірі призначеної їм субсидії за лютий, в середньому це складає близько 1,5 тисячі гривень. Аналогічні виплати вони отримають у квітні (за березень) і травні (за квітень) 2019 року", - сказано в повідомленні.

Під час наради міністр звернув увагу, що виплата житлових субсидій у готівковій формі здійснюватиметься органами Пенсійного фонду України тим особам, які отримують пенсії (близько 70% всіх одержувачів), і таким же шляхом, як виплачуються пенсії: або перерахуванням коштів на пенсійні рахунки в уповноважених банках, або виплатою через поштові відділення, в тому числі, з доставкою на дім. При цьому виплата субсидії буде проводитися одночасно з виплатою пенсії пенсіонерам.

Також повідомляється, що особи, які не отримують пенсії, зможуть отримати монетизовані субсидії в будь-якому відділенні "Ощадбанку" як грошовий переказ (через внутрішньодержавну платіжну систему "Система термінових переказів "Швидка копійка") або на поточні рахунки в "Ощадбанку" в будь-який зручний для себе час.

Як повідомляв УНІАН, в Україні стартувала монетизація субсидій на оплату комунальних послуг. Вона буде проходити у три етапи: перший етап розпочався 1 січня 2019 року і буде поширюватися на тих громадян, які будуть звертатися за субсидією з новим пакетом документів.

На другому етапі до монетизації повинні бути притягнуті громадяни, яким призначено субсидію на неопалювальний період 2019 року, на третьому етапі очікується повний перехід на надання субсидій у грошовій формі.

7 лютого Кабінет міністрів України скоротив до одного місяця максимальний період простроченої заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг для призначення субсидій.

Крім цього, затверджене Кабміном постанова передбачає, що з 1 травня 2019 року призначення житлової субсидії домогосподарствам, які таку субсидію отримували протягом опалювального сезону 2018-2019 років на підставі їх звернень до 31 грудня 2018 року, здійснюється тільки після подання нової заяви (в якому обов'язково вказується номер мобільного телефону заявника) та декларації.