Причиною обшуків стали численні перешкоди розслідуванню НАБУ з боку Нацкомісії / фото УНІАН

Обшуки НАБУ у приміщеннях НКРЕКП 14 лютого були проведені у межах розслідування у кримінальному провадженні за фактом можливого зловживання посадовцями регулятора своїм службовим становищем під час ухвалення рішення про введення в дію так званої формули "Роттердам+".

Читайте також"Роттердам+" робить світло і тепло для українців на 40% дорожчими - ЗМІ

Про це НАБУ повідомило у Facebook.

Відео дня

Розслідуючи це провадження, детективи НАБУ стикаються з численними перешкодами, в тому числі та з боку НКРЕКП. Остання приховує частину документів, що визначають окремі складові елементи прогнозованого розрахунку оптової ринкової ціни на електроенергію, стверджує НАБУ.

У НАБУ повідомили, що має місце і перекручування інформації з боку окремих осіб. Мова про буцімто наявність висновків експертів, які не підтверджують факт завдання збитків інтересам держави через дію формули "Роттердам+", при тому, що розмір збитків у межах кримінального провадження визначається виключно за результатами судово-економічної експертизи, яка може бути проведена тільки уповноваженими державними експертними установами.

У межах розслідування формули "Роттердам+" на замовлення НАБУ Інститут економіки та прогнозування НАН України провів наукове дослідження ринку вугілля в Україні та світі. З-поміж іншого, аналізувались світові та вітчизняні практики державного регулювання. Результати дослідження є вагомим підґрунтям для формування попередніх висновків щодо розміру завданих збитків інтересам держави, зазначили в НАБУ.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні співробітники НАБУ здійснили обшук у приміщенні Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

У серпні 2017 року Національне антикорупційне бюро України почало кримінальне провадження, в рамках якого підозрюються голова і члени попереднього складу НКРЕКП, які, діючи в інтересах генеруючих компаній-операторів теплоелектростанцій, при формуванні оптової ринкової ціни необгрунтовано включили в неї формулу, завищують вартість енергетичного вугілля в тарифах на електроенергію (формула "Роттердам +").

У НАБУ встановили, що такі дії НКРЕКП призвели до того, що генеруючі компанії-оператори ТЕС отримали надприбутки, а споживачі електроенергії понесли безпідставні витрати.

При цьому в документах бюро безпосередньо згадується формула "Роттердам+", що призвела до економічно необґрунтованого збільшення ціни на електроенергію, яку купувало у генеруючих компаній держпідприємство "Енергоринок".

У жовтні 2018 року НАБУ заявило, що отримало економічний звіт фахівців, який вказує на безпідставність застосування формули "Роттердам +", проте необхідно ще провести експертизу.

При цьому НАБУ повідомило, що встановлена сума незаконно стягнутих, фактично отриманих коштів унаслідок необґрунтованого застосування цієї формули становить 15 мільярдів гривень.

Довідка УНІАН. Формула "Роттердам+" була затверджена постановою НКРЕКП №289 від 3 березня 2016 року "Про затвердження Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії". Відповідно до неї, гранична вартість енергетичного вугілля в тарифі на електроенергію, що виробляється ТЕС, формується на основі біржових цін на вугілля в Європі (в портах Роттердам, Амстердам, Антверпен). У НКРЕКП заявляли, що така методика розрахунку мала усунути ручне регулювання цін, забезпечити незалежність від постачань із зони АТО і позбавити Україну проблем з накопиченням достатньої кількості вугілля для проходження опалювального сезону.