Ілюстрація REUTERS

Україна володіє всім ресурсним потенціалом для того, щоб замінити близько 30 мільярдів кубометрів традиційного природного газу на газ, вироблений з біомаси та біогазу.

Читайте такожУкраїна потроїла введення в експлуатацію потужностей відновлюваної енергетики

Про це під час прес-конференції повідомив директор Департаменту поновлюваних джерел енергії Державного агентства з питань енергоефективності та енергозбереження Юрій Шафаренко.

Відео дня

"Найважливіше те, що Україна є енергетичною державою, і у нас в повній мірі є сировина, щоб будувати біоелектростанції, які працюють на біомасі та біогазі. Якщо взяти потенціал, то, використовуючи лише 35% сільськогосподарських відходів рослин, ми можемо замінити близько 10 мільярдів кубометрів газу", - сказав експерт.

При цьому він додав, що якщо задіяти землі, які не придатні для вирощування сільськогосподарських культур, і вирощувати там енергетичну тополю і вербу, можна буде замінити ще 20 мільярдів кубометрів газу.

За словами Шафаренко, в Україні існує викривлена ситуація з розвитком біоенергетики. Так, наприклад, у європейських країнах частка такого виду генерації у відновлюваній енергетиці становить 17-18%, а в нашій країні - лише 5%.

"Динаміка біоенергетики не найактивніша, але покращується, в Україні 46 таких станцій загальною потужністю 46 МВт", - сказав він.

Присутній на прес-конференції голова правління Біоенергетичної асоціації Георгій Гелетуха зазначив, що біоенергетика також може зіграти важливу роль в майбутню реформу ринку електроенергетики, оскільки електроенергія з біопалива стабільна і не вимагає витрат на балансування.

"Так, електроенергія з біомаси та біогазу не буде дешевше, ніж із сонця й вітру, але перевага в тому, що енергія стабільна і вона не буде вимагати маневрених потужностей для балансування. Навпаки, у новому ринку саме електростанції на біомасі та біогазі можуть самі виступити балансир потужностями", - пояснив він.

Як повідомляв УНІАН, загалом у 2018 році Україна спожила 32,3 мільярда кубометрів газу, що на 1,3% більше показника 2017 року. При цьому, видобуток природного газу в Україні за 2018 рік збільшилася у порівнянні з 2017 роком на 0,4% - до 20,89 мільярда кубометрів.

У 2018 році в Україні введено в експлуатацію 742,5 МВт потужностей, що генерують енергію з відновлюваних джерел за "зеленим" тарифом, що у 2,8 раза перевищує обсяг потужностей, введених за попередній рік.

До кінця 2018 року загальна встановлена потужність ВДЕ сягнула 2117 МВт.

1 жовтня 2014 року Кабінет міністрів затвердив Національний план дій з відновлюваної енергетики до 2020 року, який передбачає збільшення частки відновлюваних джерел у загальному балансі генерації електроенергії з близько 1% до 11%.

Головним механізмом для стимулювання розвитку такої енергетики в Україні є "зелені" тарифи – спеціально високі (вище, ніж в інших видів генерації), затверджені законом про ціни на електроенергію, яка виробляється з відновлюваних джерел.