Ангела Меркель / фото REUTERS

Канцлер Федеративної Республіки Німеччина Ангела Меркель наголошує, що Україна має залишатися транзитною країною російського газу в Європу, попри побудову газопроводу "Північний потік-2".

Про це вона сказала під час виступу на Мюнхенській конференції з питань безпеки, відповідаючи на питання народного депутата України Світлани Заліщук.

Читайте такожМЗС України: поправки ЄС щодо «Північного потоку-2» можуть зробити поведінку Росії ще агресивнішою

Відео дня

Депутат запитала, чи не вважає голова німецького уряду, що проект "Північний потік-2" відіграє роль "маленьких зелених чоловічків" в енергетичній галузі.

Меркель сказала, що люди не лише в Україні, але і в інших країнах, і зокрема у Німеччині, думають, що "Північний потік-2" є великим спірним питанням.

"Україна повинна залишатися транзитною країною", - наголосила Меркель.

У цьому зв'язку вона зазначила, що всі інші газопроводи, і, зокрема, "Ямал" через Польщу і Білорусь, не змінять транзитну роль України.

Також вона назвала компромісним рішення в контексті угоди щодо Газової директиви ЄС, відповідного до якого принципи енергетичного законодавства ЄС (доступ третіх сторін, регулювання тарифів, поділ прав власності та прозорість) застосовуватимуться щодо всіх газопроводів до і від третіх країн.

Меркель висловлює переконання, що для Європи буде правильним мати суверенітет над диверсифікацією енергетичних поставок.

"І це не лише економічне питання, це також політичне питання, і з цієї причини Третій енергетичний пакет і єдиний ринок вимагають анбандлінг (відокремлення діяльності з транспортування природного газу від видобутку і постачання природного газу - УНІАН) на європейській території. Таким чином, компанії, які володіють трубопроводом, не можуть бути постачальником газу, це було зараз певним чином виправлено цією угодою", - заявила Меркель.

Водночас вона вважає, що виключення можливості постачання Росією газу буде стратегічно неправильним сигналом.

"Говорячи з геостратегічної точки зору, Європа не може мати інтересу у розірванні усіх відносин з Росією", - заявила вона.

Меркель підкреслила, що "після 2014 року відносини з РФ докорінно змінилися", маючи на увазі російську агресію проти України. У своєму виступі, а також у відповідях на запитання Меркель кількаразово підтримала добудову нової гілки "Північного потоку", відкинувши критику цього рішення, що лунає від партнерів, пише Європейська правда.

"Звичайно я на боці пана Порошенка (у конфлікті з РФ – ред.), але питання, пов’язані з "Північним потоком-2", також лишаються для мене важливими", - пояснила вона

"Російський газ лишиться російським газом, а Росія залишиться нашим партнером", - наголосила канцлерка.