Ілюстрація REUTERS

Затверджений Європою план поправок до газової директиви Євросоюзу може залишити "Північний потік-2" напівпорожнім на довгі роки.

Читайте такожУкраїна залишиться транзитером російського газу - Меркель

Про це повідомляє Страна.uа.

Відео дня

"Газопровід "Північний потік-2" з високою ймовірністю залишиться недовантаженим щонайменше перші кілька років експлуатації. Схвалений текст поправок до газової директиви ЄС передбачає, що згода на виведення проекту з-під прийнятих норм має надати не тільки Єврокомісія, але і комітет з представників всіх країн союзу. Це зробить процедуру тривалою, складною та важкопрогнозованою. "Газпром" уже почав готуватися до розвитку подій за найгіршим сценарієм, подавши сигнал про можливість будівництва газопроводу "Турецький потік-2", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що нові норми ЄС зобов'язують учасників будівництва привести проект у відповідність до правил внутрішнього ринку країн Євросоюзу. На ділі це означає необхідність наявності у "Північного потоку" незалежного від "Газпрому" оператора і доступу до половини потужностей газопроводу третіх осіб, які, навряд чи з'являться.

"Глава "Газпрому" Олексій Міллер припустив будівництво "Турецького потоку-2" - цей газопровід, якщо буде реалізований, прийде в ЄС Туреччини по суші, і поправки в газову директиву не створять для нього труднощів. Дві нові нитки через Чорне море загальною потужністю 32 мільярдів кубометрів загалом відповідають половині технічної пропускної здатності "Північного потоку-2", - підкреслює видання.

Як повідомляв УНІАН, 8 лютого Франція і Німеччина досягли компромісу, який дозволив розблокувати процес внесення змін у газову директиву ЄС.

У зарубіжних ЗМІ повідомили, що компроміс полягає в тому, що за газопроводи з третіх країн буде відповідати держава, на території якої здійснюється вхід в систему ЄС. Тобто, регулювати всі питання проекту "Північний потік-2" буде виключно Німеччина.

Раніше передбачалося поширити дію газової директиви (частина Третього енергопакету ЄС) на всі газопроводи, які ведуть до Євросоюзу з третіх країн.

Зміни запропонувала Єврокомісія ще у 2017 році. Однак тривалий час їх просування блокувалося. 4 лютого Румунія, яка головує в Раді ЄС, запропонувала новий варіант змін з метою знайти компроміс. Як відомо, Німеччина, Австрія, Бельгія та Нідерланди виступають проти поширення правил ЄС на "Північний потік-2". Підтримують їх понад 10 держав-членів ЄС. Тому для прийняття цих змін підтримка Франції була вирішальною.