Ілюстрація / REUTERS

Спостерігати за дотриманням правил ЄС щодо "Північного потоку – 2" буде Німеччина під контролем Європейської комісії.

Про це повідомив під час спілкування з журналістами глава української дипустанови Павло Клімкін, передає телеканал "112 Україна".

"Той компроміс, який ми маємо нині, каже, що спостерігати за дотриманням європейських правил щодо "Північного потоку – 2" буде Німеччина, але під контролем Європейської комісії. Це, в принципі, компроміс, який би я назвав, як кажуть, "зберегти обличчя", але я не можу так сказати щодо наших друзів... Проте змістовно ніякого компромісу немає. Ми і всі наші друзі над цим дуже довго працювали", - заявив Клімкін.

Відео дня

Читайте такожНові санкції проти Росії можуть зачепити «Північний потік-2» - Bloomberg

Міністр закордонних справ України прокоментував також поправки до європейської газової директиви, що стосуються проекту газопроводу "Північний потік – 2".

"Для нас є важливими європейські правила. Чому? Якщо б їх не було, це була би "сіра зона", це зона для маніпуляції "Газпрому" і Росії. А зараз все відбуватиметься прозоро і згідно з європейськими правилами. І в цьому, я вважаю, є дуже класне досягнення. Тобто тепер маніпулювати цим газопроводом буде, я би не сказав, що абсолютно неможливо, але набагато складніше. Тепер необхідно просто реалізувати це рішення, коли воно набере чинності. Я, наприклад, не залишаю спроб зробити, щоб взагалі ніякого потоку не було, і вважаю, що на це є поки що непогані шанси. Але навіть якщо він відбудеться, під європейськими правилами російські маніпуляції будуть неможливі за визначенням", - зазначив дипломат.

Нагадаємо, що проти "Північного потоку – 2" активно виступають Україна, Польща, країни Балтії і США. Вони закликають владу Європейського Союзу заблокувати цей проект, заявляючи, що це "газова голка", яка збільшує залежність європейців від поставок енергоносіїв з РФ.

Україна в разі запуску двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів на рік втратить 2-3 млрд дол. доходу від транзиту блакитного палива через свою ГТС, а це майже 3% ВВП. Введення в експлуатацію "Північного потоку – 2", вартість якого оцінюється в 9,5 млрд євро, намічено на кінець 2019 року. 

Раніше посол США Річард Гренелл скерував листа з погрозами накласти санкції на німецькі компанії, які будують "Північний потік – 2". Маас у зв'язку з цим зазначив, що не його справа говорити послам, що їм дозволено, однак додав, що "самі Сполучені Штати повинні вирішити, чи відповідає подібний стиль профілювання інтересам США".