Облгази Фірташа судяться з НКРЕКП / фото УНІАН

Компанії, що поставляють газ для населення (облгази, газзбути), більшість із яких належить бізнесмену Дмитру Фірташу, звернулися до суду, щоб оскаржити рішення Національної комісії, що регулює тарифи в сфері енергетики та комунальних послуг, про заборону донараховувати побутовим споживачам обсяги природного газу в платіжках, які враховують різницю в приведенні до стандартних умов.

Читайте такожАнтимонопольний комітет перевірить облгази Фірташа

Про це повідомила прес-служба регулятора з посиланням на коментар голови Національної комісії Оксани Кривенко.

Відео дня

Зазначається, що всі 20 операторів газорозподільних систем подали судовий позов на нацкомісію, про що свідчить інформація в реєстрі судових справ, які перебувають у відкритому доступі.

«Юридичний департамент НКРЕКП працює над захистом позиції регулятора», - передає коментар Кривенко прес-служба.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 18 лютого, Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), повідомила, що планує в березні почати перевірки 20 облгазів у зв'язку з наднарахуваннями для споживачів у платіжках за газ, отримавши відповідний дозвіл від регуляторної служби.

У листопаді 2018 року жителі України отримали платіжки за газ, суми в яких відрізнялися від вартості фактично спожитого ресурсу, а також, у багатьох випадках, у платіжках були враховані заборгованості за попередні періоди, про які споживачі нічого не знали.

Наприкінці листопада НКРЕКП заборонила облгазам проводити донарахування в платіжках за природний газ.

Причиною такого рішення став проведений моніторинг ринку, який показав, що переважна більшість операторів газорозподільних мереж у платіжних документах за жовтень 2018 року здійснили донарахування побутовим споживачам обсягів газу в середньому до 1,5%, які враховують різницю в приведенні до стандартних умов.

Кабінет міністрів створив робочу групу для перевірки компаній, що постачають газ для населення (облгази, газзбути), більшість із яких належать бізнесмену Дмитру Фірташу, через наднарахування для споживачів у платіжках за газ.