Плановий ремонт підвищить надійність експлуатації енергоблоків №2 і №4 ЗАЕС / фото УНІАН

Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" виведе в тривалий плановий ремонт енергоблоки №2 та №4 Запорізької АЕС, внаслідок чого значно підвищиться надійність їх експлуатації, при цьому вартість нового обладнання повністю окупиться додатковим виробництвом електроенергії протягом трьох-чотирьох років, повідомляє прес-служба компанії.

Читайте також"Енергоатом" відмовився від російського обладнання для турбін на українських АЕС

"Ремонтна кампанія 2019 на Запорізькій АЕС розпочнеться відповідно до графіка планово-попереджувальних ремонтів енергоблоків АЕС з виведення 12 березня в плановий середній ремонт енергоблоку №4", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Зазначається, що ремонтні роботи передбачають перевантаження палива, заміну перевантажувальної машини на нову, а також важливі роботи з модернізації електротехнічного обладнання, у зв'язку з цим ремонт вважається тривалим і займе 110 діб.

Повідомляється також, що наступним наприкінці березня буде виведений в капітальний ремонт енергоблок №2, модернізація якого триватиме 160 діб. Тривалість робіт обумовлює масштабний захід щодо заміни конденсаторів.

"На енергоблоках №3 і №4 ЗАЕС вже проведена заміна конденсатора турбіни, за підрахунками фахівців протягом 3-4 років шляхом додаткового виробництва електроенергії на цих енергоблоках вартість нового і дорогого обладнання повинно повністю окупитися", - цитує прес-служба заступника головного інженера енергоремонтного підрозділу Запорізької АЕС Сергія Гуріна.

"Енергоатом" уточнює, що протягом поточного року в рамках ремонтної кампанії також заплановано виконати середній ремонт енергоблоку №5, який почнеться в червні, і капітальні ремонти енергоблоків №1 та №3 у вересні та листопаді відповідно. Середній ремонт енергоблоку №6 планується почати наприкінці грудня 2019 року.

Як пояснює компанія, всі ремонти досить тривалі, оскільки обладнання потребує заміни, модернізації, додаткової уваги, що вкрай важливо в процесі безпечного і надійного виробництва електроенергії.

Як повідомляв УНІАН, "Енергоатом", в рамках програми імпортозаміщення, підписав контракт з харківським "Турбоатомом" і перейшла на використання обладнання українського виробництва для швидкохідних турбін на АЕС, відмовившись тим самим від устаткування з Росії.

"Енергоатом" у 2018 році збільшив дохід від реалізації електроенергії, порівняно з 2017 роком, на 14,4% – до 52,68 мільярда гривень.

Довідка УНІАН. Держпідприємство "НАЕК "Енергоатом" – найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва понад 50% у загальному обсязі виробництва електроенергії України. На "Енергоатом" покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни.

По встановленої потужності ядерних енергоблоків Україна посідає сьоме місце у світі. Всі реактори типу ВВЕР. В Україні діє 4 атомних електростанції з 15 енергоблоками, одна з яких, Запорізька АЕС з 6 реакторами загальною потужністю 6000 МВт, є найбільшою в Європі.