Ілюстрація REUTERS

Міністерство фінансів України поновило процес реорганізації держпідприємства "Укренерго" на приватне акціонерне товариство, що наблизить Україну до успішного впровадження нової моделі ринку електроенергії, оскільки в новій організаційно-правовій формі компанія зможе виступати в якості незалежного оператора системи передачі електроенергії.

Читайте такожКабмін передав Мінфіну контроль над "Укренерго"

Про це повідомляє прес-служба "Укренерго", посилаючись на відповідний наказ, який Мінфіну підписав 15 лютого.

Відео дня

"Перетворення "Укренерго" на акціонерне товариство і реформа корпоративного управління - обов'язкові умови сертифікації компанії в якості незалежного оператора системи передачі електроенергії, а також впровадження та подальшої роботи нової моделі ринку електричної енергії", - повідомляє прес-служба, цитуючи слова в. о. голови "Укренерго" Всеволода Ковальчука.

Наголошується, що нова організаційно-правова форма надає додаткові можливості захисту інтересів держави як акціонера, при цьому подальший план передбачає проведення інвентаризації майна компанії, незалежну оцінку активів, а також проходження ряду інших стандартизованих процедур.

При цьому Ковальчук зазначив, що на цьому відповідальному етапі реформи електроенергетики необхідні рішучі і послідовні рішення держави.

Як повідомляв УНІАН, 6 лютого державна компанія "Укренерго", оператор Об'єднаної енергосистеми країни, перейшла під управління Міністерства фінансів України.

У жовтні 2018 року Європейський банк реконструкції та розвитку заявив про важливість корпоратизації та реформи корпоративного управління НАК "Укренерго" відповідно до Закону України "Про ринок електричної енергії", Третім енергетичним пакетом та чинних вимог за договорами про фінансування з боку ЄБРР.

При цьому ЄБРР підкреслив, що "Укренерго" є головним драйвером реформи ринку електроенергетики в Україні.

Довідка УНІАН. Національна енергетична компанія "Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію Об'єднаної енергосистеми країни. "Укренерго" є державним підприємством, перебуває у підпорядкуванні Міністерства енергетики та вугільної промисловості.