REUTERS

В Раді виникли складнощі з розглядом законопроекту №8449-д, який має запустити аукціони на ринку зеленої енергетики — законопроект нині знаходиться на розгляді в профільному Комітеті. Саме засідання робочої групи щодо напрацювань стосовно законопроекту №8449-д відбудеться наступного понеділка, а шанси на прийняття документа у другому читанні оцінюють як 50/50.

Про це в повідомила народний депутат Вікторія Войціцька.

Також депутат зазначає, що з боку фінансових установ, що надають кошти для будівництва об'єктів «зеленої» енергетики дещо спав тиск, що ніяк не сприяє підтримці законопроекту.

Відео дня

«ЄБРР спочатку сказав, що без аукціонів не буде фінансувати нові проекти, а минулого тижня об’явив про підписання/фінансування нового проекту. Тому з їх боку тиск трохи спав», — проінформувала Войціцька.

В свою чергу, народний депутат Ольга Бєлькова вважає, що винесенню на розгляд Ради проекту рішення перед другим читанням заважає політична складова та президентські вибори. Через це подальший розвиток зеленої енергетики гальмується, а сама галузь відновлюваної енергетики фактично знаходиться під загрозою існування.

«Цей закон дійсно дуже потрібний, тому що ми стоїмо в ситуації, коли є величезні виклики в енергетичній системі. Це стосується фінансового навантаження, нині діючої системи підтримки «зеленої енергетики» і з другого боку є низка технічних/технологічних викликів, які пов’язані з тим, що сучасна система не пристосована до появи нової генерації, яка вимагає балансування, яка є залежною від погодних умов чи часу дня і т.д. Відповідно, настав момент змінювати ці умови. Весь світ змінює їх, не тільки Україна. Більшість країн сьогодні проходять другий період такого реформування. Все починалося з «зеленого тарифу», а на сьогодні більшість країн вже перейшла на аукціони. Тому, говорячи про те, чи потрібен Україні, чи ні, я би сказала однозначно, що так», — сказала парламентар.

Нардеп додає, що закон про аукціони «треба було прийняти ще рік тому».

«Вірю в те, що особливо, зважаючи на виклики виборчого періоду, ми повинні якомога скоріше перейти (на аукціони — ред.). Тому що новий уряд поки розкачається, поки обереться, поки призначиться, поки всі зрозуміють, чим вони там займаються, пройде час, аукціонів не буде і призупиниться в тому числі розвиток «зеленої» генерації, в яку я щиро вірю», — сказала Бєлькова.

Депутат також закликала всіх політиків згадати, що «не тільки генерація нам важлива, а й споживачі, тому треба знайти здоровий баланс, який просуне цей законопроект вперед».