70% поставок палива були здійснені з Росії / фото УНІАН

Україна у 2018 році імпортувала тепловиділяючі збірки, які є паливом для атомних електростанцій, на загальну суму 523,2 млн дол., повідомляє Державна служба статистики.

Читайте такожWestinghouse готова забезпечувати ядерним паливом всі українські АЕС

За даними Держстату, за звітний період у Росії було закуплено майже 335,2 тонни ядерного палива на суму 374,2 млн дол. (у загальній структурі закупівель частка російського палива становила 71,6%), а у Швеції - 211,4 тонни вартістю 148,5 млн дол. Частка поставок зі Швеції становила 28,4%.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, в рамках диверсифікації джерел постачання ядерного палива для атомних станцій України й зниження залежності від одного джерела - російської компанії «ТВЕЛ» - держкомпанія «Енергоатом» у квітні 2014 року уклала договір з компанією Westinghouse, яка виробляє паливо на своєму заводі у Швеції.

Наприкінці січня 2018 року «Енергоатом» і Westinghouse продовжили термін дії договору про поставки до 2025 року. На сьогодні шведське паливо експлуатується на Запорізькій та Южно-Українській АЕС.

У грудні 2017 року міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик заявив, що Україна в 2018 році скоротить частку імпорту з Росії ядерного палива для атомних електростанцій з 60% до 45% від загального балансу споживання.

Довідка УНІАН. Держпідприємство «НАЕК «Енергоатом» - найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва близько 50% у загальному обсязі виробництва електроенергії України. На «Енергоатом» покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни.

За встановленою потужністю ядерних енергоблоків Україна посідає сьоме місце у світі. Всі реактори типу ВВЕР. В Україні діють 4 атомні електростанції з 15 енергоблоками, одна з яких, Запорізька АЕС, з 6 енергоблоками загальною потужністю 6000 МВт є найбільшою у Європі.