Ілюстрація REUTERS

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» бачить великі ризики для запуску добового балансування газу з 1 березня через невнесення газопостачальними компаніями показників споживання в готову до запуску інформаційну платформу.

Читайте такожНКРЕКП отримала дозвіл на перевірки 20 облгазів Фірташа

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Відео дня

«Через тиждень Україна переходить на добове балансування ринку газу. Це - підвищення ліквідності, звуження можливостей для крадіжок. «Нафтогаз» готовий до переходу, всі роботи зі свого боку ми виконали. Але облгази все ще не передають в інформаційну платформу близько 16% необхідної інформації», - написав він.

За його словами, це створює великі ризики для запуску добового балансування, оскільки НКРЕКП досі не покарала облгази за дії, які призвели до зриву переходу на нову систему наприкінці 2018 року.

«З наповненням інформаційної платформи досі великі проблеми, оскільки облгази не вносять всю необхідну інформацію. Середньозважений показник внесення станом на 6 лютого - це 84%», - написав він.

Коболєв зазначив, що, наприклад, «Лубнигаз» взагалі не надавав інформацію, в той час як «Черкасигаз» надав половину від необхідного обсягу.

Глава НАКу підкреслив, що група «Нафтогаз» належним чином підготувалася до роботи в умовах добового балансування, була запущена інформаційна платформа, організовано навчання для учасників ринку, що отримало позитивні відгуки від учасників ринку.

Як повідомляв УНІАН, у листопаді «Нафтогаз України» звинуватив облгази, більшість з яких належить бізнесменові Дмитру Фірташу, в саботажі впровадження добового балансування на ринку газу України, що ставить під загрозу проходження опалювального сезону.

В кінці грудня 2018 року НКРЕКП в черговий раз перенесла запуск добового балансування на ринку газу України з 1 грудня на 1 березня 2019 року. До цього, наприкінці вересня регулятор переніс запуск балансування з 1 жовтня на 1 грудня 2018 року.

Довідка УНІАН. Подобове балансування ринку газу – це точне покриття попиту на газ його реальною пропозицією протягом однієї доби. Балансування передбачає подачу заявок від постачальників газу (імпортери та видобувні компанії) із зазначенням заявленого обсягу постачання блакитного палива в ГТС на наступну добу, а також отримання заявок від споживачів із зазначенням заявленого попиту. «Укртрансгаз» за допомогою балансуючого ринку вирівнюватиме обсяг попиту і пропозиції.