Ілюстрація REUTERS

Удвічі знижені тимчасові тарифи для компанії-оператора газотранспортної системи «Укртрансгаз», які регулятор затвердив наприкінці грудня 2018 року, в разі їх неперегляду призведуть до збитків на 22 млрд грн до кінця року, що порушує фінансову стійкість оператора ГТС напередодні переходу на добове балансування газу з 1 березня.

Читайте також«Нафтогаз» заявив про можливі проблеми з переходом на нову схему роботи газового ринку: названі причини

Таку думку на своїй сторінці у Facebook висловив голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Відео дня

«Тимчасові тарифи на транспортування газу, які НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, - УНІАН) встановила для «Укртрансгазу», є дискримінаційними і до кінця року призведуть до збитків на 22 млрд грн», - написав він.

Крім того, голова «Нафтогазу» зазначив, що поточна редакція Кодексу газотранспортної системи дасть змогу продовжити несанкціонований відбір газу облгазам і теплокомуненерго навіть після переходу на добове балансування газу.

«Регулятор також досі не змінив норми Кодексу ГТС, які дозволяють трактувати крадіжки газу як "послуги балансування". Отже, і після переходу на добове балансування, крадіжки газу продовжаться», - зазначив Коболєв.

За його словами, вже через тиждень компанія переходить на добову систему балансування, але зміни на цьому не повинні закінчитися.

«Боротьба з крадіжками газу та іншими порушеннями, забезпечення фінансової стійкості оператора ГТС - ось питання, які потребують першочергового вирішення», - підкреслив голова НАК.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці грудня 2018 року НКРЕКП вдвічі знизила тимчасові тарифи для «Укртрансгазу» на послуги транспортування природного газу для точок входу і точок виходу.

Голова регулятора Оксана Кривенко тоді зазначила, що ці тарифи є складовою кінцевої ціни природного газу для вітчизняних споживачів, тому це приведе до зниження його вартості.

Влітку 2018 року «Укртрансгаз» подав судовий позов до Окружного адміністративного суду м.Києва про визнання постанови №1437 від 27.12.2017 року Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, про впровадження добового балансування на ринку природного газу протиправним.

В обґрунтуванні заяви компанія вказала, що в результаті застосування положень Кодексу газотранспортної системи в редакції оскаржуваної постанови, з газотранспортної системи "Укртрансгазу" будуть відібрані значні обсяги технологічного природного газу, що створить критичну загрозу для безпечного і надійного функціонування газотранспортної системи.

Засідання у справі призначено на 6 березня 2019 року.