ДТЕК та інші великі компанії створюють перешкоди для подальшого розвитку зеленої енергетики в країні / фото dtek.com

У Верховній Раді України створюється штучне блокування процесу ухвалення у другому читанні законопроекту №8449-д, який направлений на запуск «зелених аукціонів» у сфері відновлюваної енергетики та залучення в економіку країни мільярдних інвестицій. Через політизацію питання — ухвалення реформаторського закону опинилося під загрозою. ДТЕК та інші великі компанії створюють перешкоди для подальшого розвитку зеленої енергетики в країні та зривають стратегію уряду по енергонезалежності України.

Про це заявив народний депутат України Юрій Чижмарь.

«ДТЕК та інші великі енергетичні компанії не зацікавленні у впровадженні аукціонної системи у «зеленій енергетиці», яка має значно знизити тарифи, бо це втрата їх рентабельності. Крім того, ДТЕК зацікавлений в продовжені існування в економіці України «брудної» енергетики вугільних ТЕС, які виробляючи 28% електроенергії отримують 47% всіх коштів Енергоринку», - повідомив нардеп.

Відео дня

За його словами, у разі неприйняття законопроекту 8449-д енергетичний сектор продовжить працювати на надприбутки для компаній-монополістів, таких як ДТЕК, а інвестування в розвиток чистої енергетики припиниться.

«Через підконтрольних депутатів енергетичні олігархи намагаються завалити прийняття закону 8449-д шляхом внесення все нових і нових правок, які розбалансовують законопроект і унеможливлюють його прийняття в цілому. І все це робиться під гаслами турботи про населення. Провал законопроекту загрожує підвищенням тарифів на електроенергію для кінцевого споживача. Вже в першому півріччі Уряд буде змушений переглянути тарифи на електроенергію і підвищити їх. Таким чином, задля надприбутків енергетичних олігархів громадяни і бізнес мають трохи доплатити. Щоб уникнути такої ситуації, необхідно перейти на аукціонну систему, а «зелений» тариф знизити на 25% з липня 2019 року», - сказав парламентар.

Нагадаємо, Комітет Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки розгляне цього тижня на засіданні законопроект про «зелені» аукціони, після чого його можна буде винести до сесійної зали для остаточного затвердження. Проте низка нардепів блокує затвердження та погодження правок, тож доля винесення законопроекту до сесійної зали залишається невідомою.

Наприкінці грудня 2018 року Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект №8449-д про впровадження з 2020 року «зелених» аукціонів, які передбачають надання державної підтримки для ВДЕ-проекту тому претенденту, який зможе запропонувати найменший тариф на виробництво енергії майбутнім об'єктом.