Ілюстрація / REUTERS

Заборгованість російського "Газпрому" перед українським "Нафтогазом" зросла майже на $ 200 мільйонів.

Про це заявив виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

Причиною цього він назвав невиконання росіянами рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма про виплату $ 2,56 млрд Україні. "Ми змусимо "Газпром" виконати рішення арбітражу в транзитній справі і заплатити нам $ 2,6 млрд плюс відсотки, яких за рік набігло майже $ 200 млн", - заявив Вітренко.

Відео дня

Доки росіяни шукають можливості оскаржити вирок в апеляційному суді округу Свеа, українська компанія ініціювала процес виконання рішення арбітражу шляхом примусового стягнення боргу "Газпрому" в юрисдикціях Нідерландів, Великої Британії, Швейцарії, США та Люксембургу. В низці країн активи російського монополіста заморожені рішеннями судів, ведеться робота з долучення інших держав до справи стягнення боргів "Газпрому".

Читайте також"Нафтогаз" очікує нових процесів щодо стягнення боргів з "Газпрому"

Нагадаємо, 28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж зобов'язав "Газпром" доплатити "Нафтогазу" понад 4,6 мільярда доларів США за недопоставлені обсяги газу для транзиту, передбачені двосторонніми угодами. Раніше суд підтвердив борг української компанії за поставки газу на суму понад два мільярди доларів США. В підсумку за результатами двох арбітражних суперечок між компаніями щодо поставки й транзиту газу "Газпром" мусить доплатити НАК 2,56 мільярда доларів. 21 березня "Газпром" оскаржив також рішення арбітражу щодо контракту на поставку газу. Так само на початку березня в "Газпромі" попередили про початок розірвання двосторонніх угод з українською стороною.

У липні 2018 року "Нафтогаз" подав до Стокгольмського арбітражу другий позов проти "Газпрому". Українська компанія вимагає переглянути тариф на транзит газу від березня 2013 року, також від російської сторони вимагається відшкодування 12,5 млрд доларів. Російський "Газпром" своєю чергою подав позов про розірвання з "Нафтогазом" контракту на транзит. Стокгольмський арбітраж поєднав обидва позови в одну справу.

Раніше у "Нафтогазі" розповіли, як змусять "Газпром" сплатити борги за Стокгольмський арбітраж. Компанію цікавлять акції, якими володіють росіяни.