Арбітраж визнав незаконною експропріацію Росією активів «Нафтогазу» / фото УНІАН

Міжнародний арбітражний суд у Гаазі визнав незаконною експропріацію Росією активів Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» в Криму. Про це на брифінгу заявив глава держкомпанії Андрій Коболєв.

Читайте такожБорг "Газпрому" перед "Нафтогазом" зріс на 200 мільйонів доларів

«Рішення є позитивним. Ми змогли довести в трибуналі, по-перше, факт того, що юрисдикція цього трибуналу щодо захисту інвестицій поширюється на цей випадок. По-друге, ми змогли довести, що Росія, як держава, винна у втраті наших активів і має за це відповідати, тобто надати «НАК «Нафтогаз України» компенсацію", - сказав він.

Відео дня

За словами Коболєва, "Нафтогаз" оцінює суму компенсації приблизно в 5 млрд доларів США.

Як повідомляв УНІАН, навесні 2014 року Росія, порушуючи норми міжнародного права, захопила Кримський півострів. Унаслідок цієї анексії дочірня компанія «Нафтогазу» - «Чорноморнафтогаз» втратила свої основні активи (зокрема, бурові платформи "Петро Годованець" і "Україна"), а також доступ до родовищ природного газу на шельфі Чорного моря.

Для захисту своїх інтересів у жовтні 2016 року «Нафтогаз» ініціював арбітражне провадження відповідно до Угоди між Кабінетом міністрів України і урядом РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій, більш відоме як російсько-українська двостороння інвестиційна угода.

15 вересня 2017 року у «Нафтогазі» повідомили, що держхолдинг подав позов до Росії з вимогою відшкодувати 5 млрд дол. збитків від анексії. З урахуванням очікуваних відсотків сума вимог «Нафтогазу» становить 8 млрд дол.