Кабмін не продовжив контракт із Коболєвим / фото УНІАН

Кабінет міністрів ухвалив рішення не продовжувати контракт нинішньому голові правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрію Коболєву, а також оголосить новий конкурс на цю посаду.

Читайте також"Понад сім цифр до коми": Коболєв відмовився назвати свою зарплату

Про це на засіданні уряду в середу заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, додавши, що термін дії контракту Коболєва завершується 22 березня.

«Ми ухвалили рішення, щоб з 23 березня оголосити відкритий і публічний конкурс за участю міжнародних партнерів на посаду голови правління НАК «Нафтогаз України», - сказав він.

Також Гройсман додав, що Кабмін звернеться до наглядової ради компанії, щоб отримати рекомендації щодо умов нового контракту з майбутнім головою правління НАК.

Конкурсний відбір триватиме 30 календарних днів і проходитиме відповідно до постанови Кабміну № 777 «Про проведення конкурсного відбору керівників суб'єктів господарювання державного сектора економіки».

Як повідомляв УНІАН, 28 лютого стало відомо, що наглядова рада Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» вирішила продовжити контракт з головою правління компанії Андрієм Коболєвим на три роки.

Водночас, прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що уряд не приймав жодних рішень про укладення нового контракту з головою правління «Нафтогазу». 

16 січня Кабінет міністрів оголосив про припинення контрактів з діючим менеджментом НАК "Нафтогаз України" з 22 березня, а також про звернення до наглядової ради компанії щодо перегляду умов щодо виплати зарплат і премій її керівникам. Діючий контракт з Коболєвим закінчується в кінці березня цього року.

У минулому році наглядова рада «Нафтогазу» ухвалила рішення про виплату співробітникам компанії премій у розмірі 46,3 млн дол. у зв'язку з перемогою в Стокгольмському арбітражному суді щодо транзитного контракту, за рішенням якого «Газпром» має виплатити українській компанії 4,6 млрд дол. При цьому, з урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу, остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд дол. на користь «Нафтогазу».

На початку червня 2018 року прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що не підтримує виділення таких високих премій у нинішній час, і звернувся до наглядової ради «Нафтогазу» з пропозицією переглянути рішення про виплату співробітникам компанії премій у розмірі 46,3 млн дол.

Також у липні 2018 року Кабмін заборонив виплату бонусів і винагород у державних компаніях.

Згідно з фінансовим звітом «Нафтогазу України», члени правління компанії заробили у 2017 році 127,7 млн грн, а голова правління Андрій Коболєв отримав 47,1 млн грн.

Сума винагороди членів наглядової ради «Нафтогазу» за 2017 рік становила 25,5 млн грн.

Довідка УНІАН. НАК «Нафтогаз України» - найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають близько 90% газу і нафти в країні. НАК опікується розробкою родовищ, видобутком нафти і газу, їх транспортуванням, а також реалізацією нафтопродуктів через мережу АЗС.