Україна перейшла на добове балансування ринку природного газу / фото УНІАН

Інформаційна система, розроблена «Укртрансгазом» для функціонування добового балансування на ринку природного газу України, зафіксувала факти продажу облгазами, більшість із яких належить бізнесмену Дмитру Фірташу, газу, призначеного для потреб населення, промисловості.

Читайте такожКоболєв прокоментував рішення Кабміну не продовжувати з ним контракт

Про це на прес-конференції заявив голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Відео дня

«Я хочу сказати, що сьогодні на нараді в регуляторі, яку ініціював «Укртрансгаз», обговорювалося дуже цікаве питання. Система добового балансування газу показала факти того, що газ, який «Нафтогаз» передавав газзбутам, частково перепродували на комерційні компанії», - зазначив він.

«Ця ситуація має стати приводом для детального розслідування: чому і як це сталося. А найголовніше - як часто це відбувалося в минулому», - додав Коболєв.

Як повідомляв УНІАН, Україна з 1 березня 2019 року перейшла на добове балансування ринку природного газу, що відповідає вимогам Третього енергопакета Європейського Союзу.

Наприкінці грудня 2018 року НКРЕКП укотре перенесла запуск добового балансування на ринку газу України з 1 грудня на 1 березня 2019 року. До цього наприкінці вересня регулятор переніс запуск балансування з 1 жовтня на 1 грудня 2018 року.

У листопаді 2018 року «Нафтогаз» звинуватив облгази в саботажі впровадження добового балансування ринку газу.

У держкомпанії зазначали, що після завершення періоду первинної реєстрації споживачів у Інформаційній платформі добового балансування були виявлені значні недоліки в наповненні системи: неповна або недостовірна інформація про споживачів, надана облгазами, що унеможливлює коректну реєстрацію споживачів, у тому числі тих, які мають право на отримання газу на умовах ПСО.

Більшість облгазів належать бізнесмену Дмитру Фірташу.