До перевірки буде залучений незалежний аудитор \ фото economy365.gr

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» проведе розслідування із залученням незалежного аудитора з приводу обгрунтованості продажу газу за дисконтною ціною компанії «Еру Трейдинг», акціонером якої раніше був чинний керівник газового напряму Андрій Фаворов.

Читайте такожОблгази заборгували «Нафтогазу» близько 60 мільярдів - Коболєв

Про це під час брифінгу повідомив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, коментуючи інформацію в ЗМІ про те, що виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко звернувся до Наглядової ради з проханням перевірити наявність корупційних схем при продажу газу в четвертому кварталі 2018 року, до яких причетна компанія «Еру Трейдинг», акціонером якої був Фаворов.

Відео дня

«Розуміючи серйозність питання, порадившись з наглядовою радою, я запропонував їм завершити розслідування із залученням зовнішнього форензик аудитора. Це буде велика відома компанія, яка дасть незалежну оцінку, щоб це були не думки співробітників, а висновок зовнішнього джерела», - заявив він.

За словами Коболєва, у виконавчого директора НАК «Нафтогаз України» Юрія Вітренка ще наприкінці грудня виникли питання стосовно певних операцій з продажу газу в компаніях, в яких більше не керує Фаворов, і які він передав до служби комплайенса компанії.

«Комплайенс передав звернення до Наглядової ради, яка на засіданні розглянула ці матеріали, і тоді з'ясувалося, що пан Фаворов, перед тим як прийти в «Нафтогаз», виконав одну з умов компанії - вийшов з акціонерів тих компаній, які торгують газом на ринку України» , - пояснив він.

Коболєв зазначив, що перевірка комплайенса підтвердила те, що він вийшов, і на момент роботи в «Нафтогазі» економічної зацікавленості в питаннях продажу газу не мав.

«Попередній аналіз транзакцій показав, що вони проводилися в інтересах компанії і в рамках ринкової практики», - заявив глава компанії.

На думку Коболєва, рішення компанії зменшувати запаси газу на той момент виявилося правильним.

«У грудні, ми пам'ятаємо, яка була ситуація: був профіцит газу, було очікування падіння ціни, «Нафтогаз» сплачував дивіденди. Наше спільне рішення було зменшувати запаси газу - це рішення виявилося правильним. Якби ми продавали газ у січні-лютому, ми б втратили приблизно 160 млн грн, ми встигли продати газ на високому ринку», - сказав він.

Коболєв підкреслив, що зовнішній аудит буде завершено найближчим часом, що дозволить розставити всі крапки над «і» в ситуації, що склалася.

Як повідомляв УНІАН, у середині січня "Нафтогаз" створив дивізіони «Газ» і «Нафта». Керівником дивізіону «Газ» призначено Андрія Фаворова (екс-співвласника групи компаній «ЕРУ»), він курирує питання видобування газу, оптової торгівлі і роздрібного продажу газу.

Довідка УНІАН. НАК «Нафтогаз України» - найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають близько 90% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобуванням нафти і газу, їх транспортуванням, а також реалізацією нафтопродуктів через власну мережу АЗС.