Кабмін не продовжив контракт Коболєва / фото УНІАН

Наглядова рада "Нафтогазу" подала для затвердження Кабміном компенсаційний пакет голові "Нафтогазу" з середньомісячною зарплатою 10,5 млн грн, а з урахуванням Стокгольмського арбітражу (у разі, якщо це буде Андрій Коболєв, контракт з яким не продовжено, але який ще деякий час виконуватиме функції керівника компанії) — понад 28,5 млн грн.

Читайте такожКоболєв вже перерахував 1,7 мільйона зарплати в "Нафтогазі" на благодійність

У розпорядженні ZN.UA опинилося звернення голови наглядової ради "Нафтогазу" Клер Споттісвуд до прем'єра Володимира Гройсмана, в додатку до якого, крім місячного посадового окладу в 2,082 млн грн, перераховані заплановані премії керівнику НАК "Нафтогаз України" на 2019 р. у відсотках до місячної та річної зарплати.

Відео дня

За підрахунками експертів, середньомісячна зарплата керівника НАКу повинна становити 10,514 млн грн, всього у 2019 році разом з преміями — 126 млн 169 тис. 200 грн. Якщо ж до цієї суми додати закладену наглядовою радою "Нафтогазу" премію за Стокгольмський арбітраж — це 216 млн грн, річний дохід голови правління НАКу зросте до 342 млн грн, і тоді його середньомісячна зарплата становитиме 28,5 млн грн.

Для порівняння: у 2018 р. (з урахуванням додаткових рішень наглядової ради) середньомісячна зарплата Коболєва становила 2 млн 134 тис. 50 грн.

фото zn.ua
фото zn.ua

У своєму зверненні до прем'єра британка Клер Споттісвуд висловила надію, що "дія контракту з головою правління "Нафтогазу" Андрієм Коболєвим повинна бути продовжена". "Ми (наглядова рада "Нафтогазу" - ред.) обговорювали компенсаційний пакет голови правління... Ми звертаємо особливу увагу на те, що рішення про поточний рівень компенсаційного пакета Коболєва спочатку прийнято акціонером", — йдеться у зверненні.

В компенсаційний пакет, за рішенням наглядової ради, входять премії, які розраховуються у відсотках до місячного посадового окладу, — 2 млн 082 тис. грн та річного окладу — 24 млн 984 тис. грн. За підрахунками експертів, наглядова рада пропонує почати виплачувати з 1 січня такі доплати:

— квартальна премія за рік — 24 млн 984 тис. грн;

— річна премія за досягнення цілей і ключових показників — 24 млн 984 тис. грн;

— премія за реалізацію цілей у середньострокових проектах (від одного до трьох років) — 24 млн 984 тис. грн;

— премія за особливі досягнення — 12 млн 492 тис. грн;

— премія за реалізацію цілей у довгострокових проектах (від трьох до п'яти років) — 12 млн 492 тис. грн;

— матеріальна допомога на оздоровлення — 1 млн 249 тис. 200 грн.

Якщо підсумувати перераховані доплати, всього за рік вийде 126 млн 169 тис. 200 грн., а середньомісячна зарплата становитиме 10 млн 514 тис. 100 грн.

фото zn.ua

Як повідомлялося в ЗМІ, наглядова рада НАК "Нафтогаз України" продовжила контракт з головою правління Коболєвим на три роки, починаючи з 1 січня 2019-го. Наглядовою радою були проігноровані прохання прем'єра Володимира Гройсмана переглянути розмір зарплат і премій Андрію Коболєву.

Як повідомляв УНІАН, 6 березня на засіданні уряду Гройсман заявив, що Кабмін не буде продовжувати дію контракту з Коболєвим, який закінчується 22 березня, а з 23 березня оголосять відкритий і публічний конкурс з участю міжнародних партнерів на посаду голови правління НАК «Нафтогаз України».

У свою чергу Коболєв заявив, що рішення уряду про непродовження контракту з ним і оголошення конкурсу на посаду голови правління НАК «Нафтогаз України» суперечить українському законодавству й духу реформ. Коболєв зазначив, що Кабмін не має повноважень приймати кадрові рішення, оскільки для цього в «Нафтогазі» було створено Наглядову раду.

Наприкінці січня голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв повідомив про намір спрямовувати на благодійність всі доходи, які він протягом 2019 року отримуватиме на своєму посту в держкомпанії.