Ілюстрація REUTERS

"Газпром експорт" повідомила владі Болгарії про плани припинити транзит газу Трансбалканському коридору з України в Туреччину з січня 2020 року.

Читайте також"Буде погано": експерт попередив про проблеми, які загрожують Україні через "Північний потік-2"

Про це в інтерв'ю телеканалу bTV заявила голова Міністерства енергетики Болгарії Теменужкі Петкова, повідомляє Liga.net.

Відео дня

За словами міністра, про це компанію повідомила офіційним листом.

Петкова вказала, що Болгарія може звернутися в арбітраж проти "Газпрому", щоб стягнути з нього транзитні платежі, які країна за контрактом повинна отримувати до 2030 року. Такий варіанту подій, за її словами, можливий тільки в тому випадку, якщо друга гілка Турецького потоку не пройде через Болгарію.

Водночас в "Газпромі" стверджують, що жодних офіційних листів владі Болгарії не відправляли, повідомляється РБК.

Раніше голова Міненерго Болгарії заявила, що Софія буде втрачати 110 мільйонів доларів на рік після того, Росія припинить з 1 січня 2020 року транзит Трансбалканському коридору.

Зараз Болгарія майже повністю залежить від російського газу, який вона отримує через українську ГТС. Крім того, російські енергетичні компанії монополізували болгарський енергоринок.

В грудні 2014 року Росія призупинила будівництво газопроводу Південний потік, за яким планувалося доставляти газ по дну Чорного моря до Болгарії. Причин зупинки будівництва РФ назвала неконструктивну позицію Євросоюзу.

Замість цього Росія вирішила сконцентруватися на "Турецькому потоці" - проект, який передбачає будівництво двох ниток газопроводу потужністю по 15,75 мільярда кубометрів. Прокладання труб ведуть по дну Чорного моря до європейської частини Туреччини і далі до кордону з Грецією. Перша нитка буде призначена для турецького ринку, друга - для країн Південної та Південно-Східної Європи.