Раніше Україна зобов'язалася перед МВФ підвищити ціну на газ для населення на 15% / фото УНІАН

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручить Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України" та Міністерству фінансів України почати переговори з Міжнародним валютним фондом щодо не підвищення цін на газ з 1 травня цього року, враховуючи зниження вартості палива на європейських ринках.

Читайте такожГройсман заявивши про неможливість зниження ціни на газ для населення без погодження з МВФ і ЄС

Про це прем'єр заявив в ході Години запитань до уряду в парламенті.

Відео дня

"Я сьогодні доручу "Нафтогазу" спільно з Міністерством фінансів почати робочу дискусію з Міжнародним валютним фондом для того, щоб врегулювати це питання і не допустити будь-яких підвищень на газ, спираючись на пропозицію "Нафтогазу України", - сказав Гройсман.

Як повідомляв УНІАН, 14 березня голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв заявив, що ціна газу на європейському ринку впала нижче вартості газу для населення в Україні, яку своєю постановою від 19 жовтня минулого року встановив Кабмін.

Враховуючи це, "Нафтогаз", з метою створення конкурентних відносин на ринку газу для населення, запропонував уряду скасувати державне регулювання цін на газ для населення, щоб у людей з'явилася можливість вибирати постачальника, який запропонує найкращу ціну, як це зараз відбувається на ринку промислових споживачів.

Кабінет міністрів у жовтні минулого року підвищив ціну на газ для населення на 23,5% з 1 листопада – до 8550 гривень за тисячу кубометрів.

Згідно з оприлюдненим у січні цього року Меморандуму про економічну та фінансову політику за програмою stand-by між Україною і Міжнародним валютним фондом, Україна взяла на себе зобов'язання підвищити ціну на газ для населення на 15% з 1 травня 2019 року, а також з 2020 року порівняти ціни до ринкових.