REUTERS

В ній взяли участь п’ять компаній: «Сіменс Україна», «БМС ТЕХНО», «САП Україна», Comita d.d. (Словенія) та Robotron Datenbank-Software GmbH (Німеччина). Учасники деталізували вимоги до функціоналу програмного забезпечення та оформлення тендерних пропозицій тощо. Водночас на сьогодні в другому тендері документацію для торгів по Датахаб придбали 14 компаній.

Нагадаємо, що 1 липня 2019 року в Україні планується запуск нової моделі ринку електричної енергії, передбаченої Законом України «Про ринок електричної енергії». Укренерго як оператор системи передачі відіграє ключову роль в цьому процесі. Компанія буде виконувати функції Адміністратора комерційного обліку та впроваджувати ПЗ для його функціонування.

Закупівля ПЗ проводиться в межах інвестиційного проекту «Другий проект з передачі електроенергії» (ППЕ-2), що фінансується за рахунок кредитних коштів Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) та Фонду чистих технологій (ФЧТ).

Відео дня

Тендер на закупівлю ПЗ для Адміністратора комерційного обліку було оголошено 19 вересня 2017 року. Однак закупівля не відбулась через відсутність кваліфікованих пропозицій.

Повторна тендерна процедура була розпочата 18 вересня 2018 року після уточнення тендерної документації та її погодження з Міжнародним банком реконструкції та розвитку, який фінансує цей проект. Дата розкриття тендерних пропозицій за вимогами учасників переносилась декілька разів.

Розкриття пропозицій заплановано на 5 квітня 2019 р.

Слід зазначити, що ст.7 розділу ХІІІ «Перехідні положення» Кодексу комерційного обліку електроенергії передбачає механізм комерційного обліку даних до моменту впровадження Датахаб. На перехідному етапі функції Адміністратора комерційного обліку по веденню реєстрів, обробці даних та адміністрування процесів зміни електропостачальника, припинення електропостачання та визначення обсягів електроенергії для поточних розрахунків на ринку виконують оператори мереж. Водночас передбачається, що оператори мереж повинні надавати дані обліку в модуль Адміністратора розрахунків платформи балансуючого ринку та ринку допоміжних послуг Market Management System (MMS), де консолідуються дані комерційного обліку всіх учасників ринку. Аналогічна схема збору даних комерційного обліку для подальших розрахунків застосовується сьогодні в ДП «Енергоринок».

Дату початку функціонування Датахаб має бути визначена АКО за погодженням з НКРЕКП.

Водночас, 14 березня Укренерго оприлюднило оновлений графік навчань та консультацій учасників ринку щодо роботи з програмним забезпеченням платформи MMS. Консультації щодо підготовки даних комерційного обліку для їх завантаження до модулю Адміністратора розрахунків платформи MMS відбудуться 22 березня.

Слід зазначити, що Укренерго неодноразово порушувало питання, пов’язані із ризиками для термінів впровадження нової моделі ринку електроенергії. Зокрема, зараз серйозним ризиком є відсутність погодження оплати послуг розробника ПЗ платформи MMS з боку Міненерговугілля. Заборгованість перед розробниками вже становить близько $2 млн, з яких $500 тис. — прострочена. Міністерство фінансів, у підпорядкуванні якого знаходиться Укренерго, планує ініціювати процедуру внесення змін в кредитні угоди компанії. У зв’язку з цим Укренерго оптимізує графік робіт, аби до 1 липня реалізувати достатній функціонал MMS в умовах тривалої затримки фінансування проекту.

Також раніше Укренерго спростувало заяви генерального директора ВП «Енергоатом-Трейдинг» Сергія Бедіна щодо проблем навколо впровадження програмного забезпечення (ПЗ) Датахаб для Системи адміністратора комерційного обліку (АКО) та закликало учасників ринку уникати незрозумілих та маніпулятивних заяв, вести конструктивний діалог щодо наявних проблем.