ЧАЕС оголосила тендер на демонтаж старого "саркофага" / фото УНІАН

Державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильська АЕС» (Київська область) оголосило тендер на демонтаж нестабільних конструкцій об'єкта «Укриття» очікуваною вартістю 2,547 млрд грн.

Читайте такожForbes: Наслідки Чорнобиля і Фукусіми не такі страшні, як про них говорять

Про це йдеться в системі державних закупівель Prozorro.

Відео дня

Відповідно до тендерної документації, мета виконання демонтажу - перетворення об'єкта «Укриття» в екологічно безпечну систему.

Термін виконання робіт – до 20 грудня 2023 року, в цей період буде проведено «ранній» демонтаж. «Ранній» демонтаж розпочнеться після введення в експлуатацію нового безпечного конфайнмента (НБК) і повинен завершитися до кінця 2023 року.

Також роботи з демонтажу включають поводження з радіоактивними відходами (РАВ), їх збір, фрагментацію, вантаження і транспортування у зазначене станцією місце.

Кінцевий термін подання тендерних пропозицій – 15 квітня 2019 року, а сам аукціон відбудеться 21 травня 2019 року.

Як повідомляв УНІАН, у січні Держатомрегулювання видало ДСП «Чорнобильська атомна електростанція» дозвіл на право здійснення діяльності з експлуатації існуючих будівельних конструкцій, які виконують функції огороджуючого контуру нового безпечного конфайнмента (ОК-НБК), після посилення і герметизації.

Згідно з проектними рішеннями, цілісність, міцність і стійкість конструкцій ОК-НБК повинні забезпечуватися протягом терміну експлуатації НБК - 100 років.

Довідка УНІАН. 26 квітня 1986 року сталася аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС - найбільша техногенна катастрофа за всю історію світової ядерної енергетики. Для ізоляції зруйнованого енергоблоку в листопаді 1986 року був споруджений об'єкт «Укриття» (більш відомий як "саркофаг").

Експлуатація ЧАЕС тривала до грудня 2000 року, коли був зупинений останній працюючий енергоблок №3.

Для подальшого запобігання викиду РАВ в атмосферу було прийнято рішення про будівництво НБК.

У листопаді 2016 року компанія Novarka завершила процес насунення НБК та його монтажу над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.

Вартість будівництва арки становила понад 1,5 млрд євро, а термін експлуатації - 100 років.

За даними Держагентства з управління зоною відчуження, арка знизила рівень гамма-випромінювання навколо станції порівняно з періодом до її встановлення в проектне положення у 10 разів.