фото УНІАН

У п'ятницю, 15 березня, під час проведення «Години запитань до уряду» у Верховній Раді України прем'єр-міністр В. Гройсман заявив про намір дати доручення «Нафтогазу України» спільно з Міністерством фінансів почати робочу дискусію з МВФ щодо газового питання.

Мета дискусії – не допустити підвищення ціни на газ для населення. Підстава для дискусії – лист глави НАК «Нафтогаз України» А. Коболєва на ім'я прем'єр-міністра, в якому йдеться про можливість знизити розцінки на газ. Зокрема, в документі йдеться про те, що ціна, яку запропонує українським домогосподарствам конкурентний ринок, буде «менше нинішньої регульованої ціни».

Також глава уряду заявив журналістам, що якщо «Нафтогаз» зможе продавати газ дешевше, то він повністю підтримає це рішення. «Верхня межа – 8,55 гривень, а все що нижче цього, я вітаю», - наголосив В. Гройсман. І дав зрозуміти, що НАК «Нафтогаз України» отримає підтримку з боку уряду в переговорах з МВФ в питанні відмови від підвищення цін на газ для населення.

Відео дня

Для довідки. У відповідності з постановою КМУ про введення режиму «покладання спеціальних зобов'язань» (ВСО), ціна на газ для населення на даний момент становить 8 550 гривень за тисячу кубометрів, а з 1 травня 2019 року має зрости до 9 852 гривень за тисячу кубів. Разом з тим, минулого тижня НАК «Нафтогаз України» направив лист за підписом голови правління А. Коболєва на ім'я прем'єр-міністра, в якому, зокрема, повідомляється, що компанія закупила газ на точці Словаччини за ціною еквівалентної 5 981 гривень за одну тисячу кубів. З урахуванням ПДВ і витрат на транспортування і поставку це відповідає роздрібною ціною на рівні приблизно дорівнює 8 380 гривень за тисячу кубів. У зв'язку з чим у НАК «Нафтогаз» окремо наголосили, що вперше за час дії режиму «покладання спеціальних зобов'язань» ціна закупівлі газу на європейському ринку знизилася нижче рівня, передбаченого постановою КМУ про режим ВСО.