США готовятся к поставкам СПГ в страны Балтии и Польшу / ruslentanews.com

Американські постачальники скрапленого природного газу (СПГ) готові допомогти країнам Балтії та Польщі знизити залежність від російського газу, передає Reuters.

На Азію припадає понад 70 відсотків світового споживання СПГ, а Китай, Японія і Південна Корея - найбільші ринки збуту та основні клієнти для постачальників ЗПГ зі США, Канади та Австралії.

Читайте також"Газпром" може втратити ринок Європи: російському газу знову загрожує СПГ Але спотові ціни в Азії за останній рік впали майже на 70 відсотків слідом за світовими цінами на нафту, і аналітики припускають, що ціни в Японії не будуть рости, принаймні, до 2018 року.

Відео дня

Попит на скраплений газ знижується також у зв'язку з уповільненням економічного зростання в регіоні і зростанням споживання ядерної енергії, вугілля та мазуту в Японії і Південній Кореї.

"Ейфорія пройшла, тепер найбільш цікаві для нас клієнти - європейські компанії", - сказав Вівек Чандра, генеральний директор компанії Texas LNG, яка планує отримати ліцензію на експорт 2 мільйонів тонн СПГ на рік і прийняти остаточне інвестиційне рішення в майбутньому році.

Потреби трьох країн Балтії і Польщі незначні порівняно з величезним азіатським ринком: судячи з пропускної спроможності терміналів з прийому та переробки СПГ у Литві та Польщі, вони зможуть отримувати 6-7 мільйонів тонн у рік. Але оскільки потреби в Азії до 2018 року повністю покриваються потужностями в Австралії і США в розмірі 100 мільйонів тонн, у постачальників не дуже великий вибір.

Читайте також«Нафтогаз» заважає Росії випробувати на Україні «придністровський сценарій» "Країни Балтії - це хороший ринок для нас. Вони дуже хочуть американський газ і мають політичну волю для його придбання", - сказав Чандра, зазначивши прагнення цих країн менше залежати від російського газу.

За оцінкою аналітичної фірми Energy Aspects, в цьому році попит в Азії зросте на 7 відсотків - до 187 мільйонів тонн, а в майбутньому році знизиться на 2 відсотки. В Європі ж попит в 2016 році зросте на дві третини - до 61 мільйона тонн, прогнозують аналітики фірми. У січні і лютому в Європу прийшло в два рази більше танкерів з СПГ, ніж за цей же період минулого року, а значить імпорт може зрости вже у цьому році.