focus.ua

Найбільша в Україні державна газовидобувна компанія «Укргазвидобування» в 2014 році збільшила чистий прибуток порівняно з 2013 роком у 160 разів - до 1425 млн грн з 8,93 млн грн.

Як сказано у звіті компанії, чистий дохід «Укргазвидобування» за 2014 збільшився на 748 млн грн - до 9,744 млрд грн.

Інвестиції в капітальне будівництво за 2014 збільшились на 22 млн грн - до 2,394 млрд грн. Податки в 2014 році становили 6,229 млрд грн, що на 663,8 млн грн більше, ніж попереднього року.

Відео дня

Читайте також"Укргазвидобування" може скоротити видобуток через втрату родовищ на Донбасі

Нагадаємо, менеджмент «Укргазвидобування» перебуває під слідством, а сама компанія вже три роки не виплачує державі дивіденди. У грудні минулого року прокуратура Києва та СБУ затримали генерального директора Сергія Костюка за зловживання службовим становищем.

Керівник держкомпанії продавав скраплений газ компанії Єремєєва в обхід аукціонів, за прямими контрактами. Крім цього, угоди укладалися за заниженою ціною. Це завдало збитків  для держави на суму більш ніж 23 млн грн, повідомили в прокуратурі.

У квітні 2013 «Нафтогаз» затвердив річний баланс «Укргазвидобування» за 2012 рік, згідно з яким «дочка» НАК повинна була направити 30% чистого прибутку на виплату дивідендів державі. Однак це не влаштувало керівництво держкомпанії - вона опротестувала рішення через суд.

Нагадаємо, в грудні 2012 року дочірнє підприємство «Нафтогазу» «Укргазвидобування» реорганізувалося в публічне акціонерне товариство.

Незважаючи на те, що 100% компанії належать державі в особі «Нафтогазу», фактично підприємством керують ставленики народного депутата Ігоря Єремєєва

Довідка УНІАН. «Укргазвидобування» - найбільша газовидобувна компанія України. До складу компанії входять чотири газопромислових управління: «Шебелинкагазвидобування», «Полтавагазвидобування», «Харківгазвидобування» і «Львівгазвидобування».

100% акцій компанії належать НАК «Нафтогаз України».