REUTERS

Арбітражний суд при комісії ООН з права міжнародної торгівлі (UNCITRAL) припинив справу проти Литви, розпочату у 2012 році за позовом "Газпрому" при цьому позов відкликав сам "Газпром", пише в п'ятницю газета "Комерсант" з посиланням на литовське Міненерго.

Російська монополія, яка володіла 37% у ключовій газовій компанії Литви Lietuvos dujos, домагалася скасування вимог Вільнюса про розділення компанії і вихід "Газпрому" з газотранспортних активів згідно з Третім енергопакетом ЄС. Починаючи розгляд, вона стверджувала, що вибраний Литвою спосіб застосування енергопакету порушує міжурядову угоду між РФ і Литвою від 1990 року про взаємний захист інвестицій.

"Газпром" з 2004 року був одним із основних акціонерів Lietuvos dujos, яка займалася імпортом, транзитом, продажем і розподілом газу в Литві. Вільнюс наполягав на розділенні компанії за видами діяльності, і в середині 2013 року бізнес по магістральних постачаннях газу був виділений в окрему структуру Amber Grid, а восени 2014 року постачання газу внутрішнім споживачам передали Lietuvos duju tiekimas.

Відео дня

Читайте такожЛитва відмовиться від продовження довгострокової угоди із «Газпромом»

Литва наполягала на тому, щоб "Газпром" відмовився від частки в газотранспортних активах "старої" Lietuvos dujos, які перейшли в Amber Grid. Однак монополія довго опиралася цьому, оскільки втрачала контроль над газопроводом, через який забезпечується Калінінградська область.

Литва, у свою чергу, подала кілька позовів, у тому числі в Стокгольмський арбітраж, де Вільнюс вимагає від "Газпрому" повернути близько 1,5 млрд євро переплати в 2004-2012 роках. В середині 2014 року сторони дійшли компромісу: "Газпром" надав Литві знижку на газ 20% і продав литовському уряду свої частки в Lietuvos dujos і Amber Grid за 121 млн євро.

У "Газпромі" виданню підтвердили, що компанія відкликала позов до UNCITRAL, оскільки "ні для чого вже списи ламати". Але свій позов Литва з Стокгольмського арбітражу не відкликала, слухання по суті повинні відбутися в липні.