Компанию «Укргаз-Энерго» связывают с Фирташем / Фото УНИАН

Київський апеляційний господарський суд задовольнив позовні вимоги Генеральної прокуратури України і ухвалив рішення про стягнення на користь Родовід банку (99,99% належить державі) понад 283 млн грн, незаконно отриманих ЗАТ «Укргаз-Енерго», яке ЗМІ пов'язують з бізнесменом Дмитром Фірташем.

Про це УНІАН повідомили в управлінні зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України.

«Реалізуючи конституційну функцію представництва громадян та держави в суді, Генеральна прокуратура України звернулася з позовом про стягнення на користь ПАТ «Родовід банк» (99,99% якого належить державі) понад 283 млн грн, незаконно отриманих ЗАТ «Укргаз-Енерго», яке ЗМІ пов’язують з Фірташем», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

У ГПУ зазначають, що позовні вимоги обґрунтовано тим, що на підставі договору строкового банківського вкладу зазначене товариство розмістило на депозиті банку 552 млн грн під 9% річних. Однак у подальшому сторонами безпідставно збільшено процентну річну ставку до 48% річних, що дозволило комерційній структурі незаконно отримати додаткових 283 млн грн.

Читайте такожКомпанії Фірташа заборгували «Газу України» 9,3 мільярда гривень

«Протиправність підвищення процентної ставки підтверджена судовими рішеннями, якими додаткову угоду до договору банківського вкладу визнано недійсною. Проте вказані кошти банківській установі повернуто не було», - повідомляє прес-служба ГПУ.

Незважаючи на ці обставини, господарський суд м. Києва у задоволенні позову прокурора відмовив.

«І лише завдяки послідовній позиції органів прокуратури за результатами розгляду апеляційної скарги Київський апеляційний господарський суд погодився з обґрунтованістю доводів позову та 14.04.2015 рішення місцевого господарського суду скасував», - наголошують у ГПУ.

Одночасно апеляційний суд прийняв нове рішення, яким задовольнив позовні вимоги Генеральної прокуратури України. Рішення суду набуло чинності та підлягає виконанню.