REUTERS

Газовий бізнес "Роснефти" може бути виділений у самостійну дочірню структуру, пише в понеділок Forbes з посиланням на джерела, знайомі з деталями процесу.

За їхніми даними, нова "дочка" може отримати назву "Роснефть газ", а її керівником повинна стати Влада Русакова - віце-президент "Роснефти", яка очолює департамент розвитку газового бізнесу. До приходу в нафтову компанію в квітні 2013 року Русакова багато років пропрацювала в "Газпромі", а з 2003 року була членом правління монополії.

Представник "Роснефти" відмовився прокоментувати питання про виділення газового бізнесу в дочірню структуру. Але джерело, близьке компанії, пояснює: "Ідея виділення окремих напрямків у самостійні бізнеси в компанії обговорювалася".

Відео дня

Поки президент компанії Ігор Сєчін ідею газового бізнесу "активно не розглядає, хоча її дійсно багато лобіюють", зауважує один із співрозмовників Forbes.

"Роснефть" - третій після "Газпрому" і "Новатек" виробник газу в Росії. У 2014 році нафтова компанія, за її даними звітності, видобула 56,7 млрд кубометрів газу. Виручка газового дивізіону "Роснефти" становила 165 млрд рублів, збільшившись порівняно з 2013 роком на 72%. Основні газовидобувні активи - "Сибнефтегаз", "Самотлорнефтегаз", "Пурнефтегаз", "Юганскнефтегаз", "Ванкорнефть", "Ітера", "Роспан". До 2020 року "Роснефть" планує збільшити видобуток газу до 100 млрд кубометрів, заявив Сєчін.

Читайте такожЄврокомісія висунула «Газпрому» офіційне звинувачення в монополізмі

Виділення газового бізнесу може означати, що "Роснефть" готується до скасування монополії "Газпрому" на експорт трубопровідного газу, вважає директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

На думку експерта, скасування монополії "Газпрому" - це варіант обходу обмежень "Третього енергопакету". Наприклад, газ "Роснефти" зможе заповнити другу половину потужності OPAL (відвід "Північного потоку").