REUTERS

Словаччина пропонує зв'язати газопровід «Турецький потік», який планується прокласти в обхід України, з проектом Eastring (Східне кільце) – мережею газопроводів у Румунії, Болгарії, Угорщині та Словаччині, на випадок припинення транзиту російського газу через Україну.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо сказав на прес-конференції в Москві за підсумками переговорів із прем'єр-міністром Росії Дмитром Медведєвим. 

«Більшу частину наших переговорів ми присвятили темі газу. Словацька Республіка добре усвідомлює той факт, що в січні 2020 року не буде діяти договір про транзит газу через Україну до Словаччини», - сказав Фіцо. 

Відео дня

За його словами, це загрожує Словаччини втратою статусу країни - транзитера газу до Європи і як результат - великими збитками.

«Тому ми надали російській стороні наш проект Eastring, який має бути спільним проектом таких країн, як Болгарія, Румунія, Угорщина і Словаччина, а також за участі й підтримки Європейського Союзу, і це було б пов'язано з російсько-турецьким напрямком, який буде реалізовуватися з 2016 року. Кожний уряд Словаччини має забезпечити такий стан, щоб газова труба Словаччини ніколи не була порожньою», - наголосив він.

Фіцо відзначив, що Словаччина не може вплинути на взаємні торговельно-економічні відносини між Російською Федерацією і Україною, але також не може спокійно чекати, коли припиниться транзит через Україну до Словаччини.

«Тому актуальність проекту Eastring буде зростати в міру того, як зростатиме й активізуватися проект із російсько-турецького потоку. Але такі проекти ми можемо реалізувати лише на підставі досягнення домовленостей між чотирма країнами, а також за участю Російської Федерації. Відповідальність змушує нас шукати альтернативні шляхи вирішення цього питання», - сказав він.

Читайте такожСловаччина має намір зберегти обсяги реверсу газу в Україну

Як повідомляв УНІАН, раніше голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив про досягнення домовленості про початок постачання газу по "Турецькому потоку" в обхід України у грудні 2016 року.

У грудні минулого року Москва і Анкара домовилися про будівництво газопроводу «Турецький потік».

14 січня голова правління російського «Газпрому» Міллер після переговорів із віце-президентом Єврокомісії Марошем Шефчовичем заявив, що газопровід «Турецький потік» має стати єдиним маршрутом для поставок російського газу в ЄС і це дозволить зняти ризики транзиту через Україну.

Читайте також"Газпром" почне будувати "Турецький потік" без дозволу Туреччини

За словами Міллера, тепер європейці мають створити необхідну газотранспортну інфраструктуру від кордону Туреччини та Греції для прийому газу через так званий «Турецький потік».

У «Нафтогазі» відзначили, що заяви російського «Газпрому» не мають економічного підґрунтя і є політичним блефом.