/ ru.tsn.ua

Робоча група, створена Національною комісією з регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), до якої увійшли представники найбільших у світі аудиторських компаній, підтвердила математичну коректність розрахунків тарифів на природний газ для населення, встановлених НКРЕКП з 1 квітня 2015 року.

Про це йдеться у звіті робочої групи при НКРЕКП.

Як наголошується в документі, члени робочої групи спиралися на дані, надані НКРЕКП, НАК «Нафтогаз України» і «Укргазвидобування», але точність цих даних аудиторами не перевірялася.

Відео дня

«Перевірка вхідних даних не проводилася, оскільки це не було метою роботи робочої групи. Відповідальність за їх достовірність несуть НКРЕКП, НАК «Нафтогаз України» і «Укргазвидобування», - йдеться в документі.

У зв'язку з цим робоча група запропонувала НКРЕКП для підтвердження інформації першоджерел сформулювати детальне технічне завдання і провести додаткову комплексну перевірку із залученням незалежних фахівців.

На своїй сторінці в соціальній мережі Facebook директор з розвитку бізнесу «Нафтогазу» Юрій Вітренко, грунтуючись на висновках робочої групи, розкритикував позицію політиків, які розгорнули масову компанію у ЗМІ щодо необґрунтованості підвищення тарифів на газ для населення.

«З цього звіту чітко видно, як безсоромно брехали людям згадані вище політики-популісти і обслуга», - повідомив Вітренко.

На його думку, порівнювати ціну у 7 188 грн на газ для населення, яка включає податки, витрати на транспортування, з ціною імпортного газу на кордоні некоректно.

«Для довідки - роздрібні ціни на газ в тій самій Європі відрізняються від оптових в 2-3 рази», - відзначив Вітренко.

Водночас менеджер «Нафтогазу» не надав інформацію про вихідні дані, які були надані аудиторам, відзначивши, що їх коректність перевірити неможливо.

Читайте такожДепутати хочуть заборонити тарифи на ЖКП нижче економічно обґрунтованих

Як повідомляв УНІАН, Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, на початку червня створила робочу групу для перевірки тарифів на природний газ для населення, до якої увійшли представники чотирьох найбільших у світі аудиторських компаній.

НКРЕКП у рамках виконання Меморандуму з ключовим кредитором країни Міжнародним валютним фондом підвищила з 1 квітня цього рокумінімальний тариф на газ для населення в 3,3 разу – до 3 600 грн за тисячу кубометрів палива при споживанні до 200 куб. м газу. В період міжсезоння – з 1 травня по 30 вересня – вартість природного газу становитиме 7 188 грн за тисячу кубометрів незалежно від обсягів споживання.

Крім того, з 1 квітня був підвищений і тариф на теплопостачання для населення – на 72%, до 537,2 грн за Гкал. Також НКРЕКП з 1 квітня 2015 року підвищила тарифи на електроенергію для населення в середньому на 19%.

За словами голови Міненерговугілля, підвищення тарифів на газ і теплопостачання повністю задовольняє попередні вимоги ключового кредитора економіки України Міжнародного валютного фонду.