Цены на нефть упали более чем на 25% с июньского пика / Фото УНИАН

Країни ОПЕК ведуть переговори про екстренне засідання в умовах різкого падіння цін на нафту, заявив міністр енергетики Алжиру Салах Хебрі.

Чергове засідання ОПЕК у Відні заплановано на 4 грудня, однак, за словами Хебрі, держави ОПЕК можуть скликати позачергове засідання до цього часу, повідомляють «Ведомости» з посиланням на Bloomberg.

Відео дня

Падіння цін на нафту пов'язане з "надлишковими поставками нафти, зниженням попиту в Китаї і угодою щодо Ірану, які надали свій вплив на ринок", зазначив алжирський міністр.

Країни ОПЕК 5 червня 2015 року прийняли рішення про збереження поточної квоти на видобуток нафти - 30 млн барелів на добу, прагнучи захистити свою частку ринку в умовах зростаючого виробництва сланцевої нафти в США. На частку ОПЕК припадає близько 40% світового видобутку нафти. Середній обсяг видобутку нафти країнами ОПЕК перевищує діючу квоту щомісяця з травня 2014 року.

Ціни на нафту впали більш ніж на 25% з пікового рівня 2015 року, зафіксованого в червні, позначивши "ведмежий" тренд на нафтовому ринку. Запаси нафти в США залишаються на 90 млн барелів більшими за середнє п'ятирічне значення для даної пори року. Минулої п'ятниці Baker Hughes повідомила, що загальна кількість бурових установок в США за підсумками робочого тижня зросла на 10 одиниць, або на 1,1%, і становила 884 одиниці.

Вересневі ф'ючерси на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures на ранок понеділка знизилися в ціні на $0,18 (0,37%) до $48,43 за барель. Ціна ф'ючерса на нафту BRENT на вересень на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) опустилася до цього часу на $0,14 (0,32%) до $43,73 за барель.

Читайте такожРосійський рубль через дешеву нафту різко впав нижче 64 за долар

The Wall Street Journal звертає увагу, що котирування довгих ф'ючерсів на нафту впали сильніше, ніж вересневих, які минулого тижня повернулися до березневих мінімумів. "Це означає, що інвестори, трейдери і нафтовидобувні компанії впевнені, що поточний рівень цін на нафту збережеться і в 2016 році", - пише газета.

У п'ятницю грудневі ф'ючерси 2016 року завершили торги на рівні $51,88 за барель, а бенчмарки з поставкою у 2022 і 2023 роках - на $63,26. За такої дешевої "довгої" нафти хеджування втрачає сенс для багатьох видобувних компаній, відзначає WSJ.