fdlx.com

Про це розповіли РБК два високопоставлених урядовці.

Повідомляється, що на тій же нараді називалися й інші оцінки: за версією міністра економіки РФ Олексія Улюкаєва, негативний сценарій — не нижче $40 за барель нафти, а за версією представника Центробанку — $35 за барель.

У той же день Центробанк опублікував офіційний прогноз, де йдеться, що "ризиковий сценарій — збереження середньорічного рівня ціни на нафту нижче за барель в 2016-2018 роках". Представник відомства пояснив на нараді, що Центробанк розрахував стрес-тест виходячи з $35, але не став називати цифру, щоб не лякати народ".

Відео дня

Читайте такожУ Росії визнали загрозу українських санкцій: будуть скаржитися в Брюссель

Прем'єр РФ Медведєв погодився з необхідністю робити стресовий сценарій виходячи з розрахунку $35-40 за барель нафти. Причому на нараді говорили, що даний варіант має всі шанси збутися. Нагадаємо, у вересні 2014 року в Мінекономрозвитку Росії запропонували орієнтуватися в 2015 році на негативний сценарій — $91 за барель і курс долара 40 руб. В середині 2015 року цей сценарій зі стресового перетворився у фантастичний.

Повідомляється, що базовий сценарій, виходячи з якого потрібно рахувати бюджет, у двох основних міністерств теж різниться: Мінекономрозвитку вважає, що в 2016 році середньорічна ціна нафти буде $50 за барель, Мінфін — що $45 за барель.

На нараді у прем'єр-міністра міністр Сілуанов назвав два пріоритети бюджетної політики, говорить співрозмовник РБК: це збереження до кінця 2018 року в резервному фонді не менше 2 трлн руб. і скорочення бюджетного дефіциту на 1 п. п. ВВП в рік. У 2016 році дефіцит повинен скласти 2,8–2,9%, витрати в реальному вираженні — зберегтися на рівні 2015 року і скласти 15,2 трлн руб.

Читайте такожОбвал на ринку нафти продовжився на тлі підсумків засідання Федрезерву США

Раніше УНІАН повідомляв, що перший заступник міністра енергетики РФ Олексій Текслер не виключив падіння видобутку нафти в Росії при зниженні цін до 40 доларів за барель і нижче. Він також зазначив, що при нинішніх цінах на нафту обсяг видобутку нафти в РФ буде збережений, а якщо ціна знизиться і до 20 доларів за барель, то протримається недовго.