Россия признала риски от выхода Саудовской Аравии на рынок ЕС / Фото УНИАН

Росія вважає "жорсткою конкуренцією" вихід Саудівської Аравії на європейський ринок, який традиційно вважався основним споживачем російської нафти, заявив міністр енергетики РФ Олександр Новак, передає Reuters.

Нафта з Саудівської Аравії з'явилася в ЄС на тлі посилення розбіжностей Москви і Ер-Ріяда по Сирії, де Росія завдає ударів по підтримуваним США і саудитами повстанцям. Президент РФ Володимир Путін днями обговорив сирійське врегулювання з Мухаммадом ібн Салман Аль-Саудом - сином саудівського короля і провідною фігурою у виробленні політики в сфері безпеки в регіоні.

Читайте такожСаудівська Аравія почала поставляти нафту до Польщі, витісняючи РосіюНовак підтвердив, що Росія 21 жовтня буде брати участь у нараді Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) і держав-виробників сировини, що не входять в картель.

Відео дня

Вісім країн, що не входять в ОПЕК, отримали запрошення на технічну нараду організації 21 жовтня у Відні. Це - Росія, Азербайджан, Казахстан, Бразилія, Колумбія, Мексика, Норвегія і Оман.

На технічній нараді Венесуела запропонує ОПЕК нову стратегію підвищення цін, що передбачає поетапне зниження видобутку для підтримки ціни не нижче рівня $70 за барель. Міністр нафтової промисловості Кувейту підтвердив, що ОПЕК обговорить цю стратегію.

Влада Росії, залежної від сировинних доходів, через дворазове падіння цін на нафту і санкції всіма силами намагаються залатати дірку у бюджеті, що утворилася. Але російська нафта Urals втрачає позиції на нафтовому ринку Європи через приплив більш дешевих сортів з Близького Сходу, і цей тиск безупинно зростає.