instagram.com/kadyrov_95

Президент РФ Володимир Путін доручив уряду підтримати прохання чеченського лідера Рамзана Кадирова про передачу республіці одного з найбільших нафтовидобувних активів — «Чеченнефтехимпрома», яким керує «Роснефть», пише «Коммерсантъ».

Видання посилається на лист Кадирова від 3 грудня, в якому той просить про передачу «Чеченнефтехимпрома». Підприємство належить Росмайну, однак управляє ним на правах оренди «Роснефть», причому, на думку Кадирова, його земельний та інфраструктурний потенціал «практично не використовується». Поруч з нафтовим заводом чеченська влада хоче побудувати фабрику з виробництва літій-іонних акумуляторів разом з корейською КОКАМ (угоду підписано в 2014 році).

Читайте такожДоходи Росії від експорту нафти впали майже вдвічі

Відео дня

При цьому Кадиров пише, що передача "Чеченнефтехимпрома" "жодним чином не порушує інтересів НК "Роснефть", оскільки вона лише орендує нерухомість нафтовидобувного комплексу.

За даними «Комерсанта», Путін підтримав пропозицію голови Чечні, і в уряді вже розглядаються відповідні проекти документів. У «Роснефти» коментувати майбутню зміну власника не стали.

Зараз запаси нафти в Чечні оцінюються приблизно в 60 млн тонн. Нафтовим видобутком у регіоні займається в основному «Роснефть», яка володіє 51% «Грознефтегаза» (видобула 450 тисяч тонн нафти минулого року). В останні роки темпи видобутку нафти в Чечні різко падають, скоротившись у вісім разів за останні шість років.

Читайте такожГлава "Роснефти" прогнозує обвал видобутку нафти в Росії

«Чеченнефтехимпром» керує двома НПЗ, заводами з ремонту галузевого обладнання, обладнання для видобування та нафтосховищ. Раніше в Грозному неодноразово називали роботу «Роснефти» неефективною на фоні скорочення робочих місць і податків.