REUTERS

У грудні хакери здійснили проти українських постачальників електроенергії кілька потужних кібератак, здатних вивести їх з ладу.

Про це повідомляє Reuters.

За даними агентства, мова йде про Прикарпаттяобленерго та ще як мінімум два підприємства, в мережах яких були виявлені ідентичні шкідливі програми.

Відео дня

Прикарпаттяобленерго повідомило про збій 23 грудня, внаслідок чого проблеми з постачанням електроенергії спостерігалися на території всієї області, включаючи Івано-Франківськ, пише «Ліга.Новини».

"Служба безпеки України звинуватила в кібератаці Росію, а Міністерство енергетики та вугільної промисловості створило спеціальну комісію, яка повинна була провести розслідування", - відзначає агентство.

Саме підприємство заявило тоді про "втручання" в роботу системи. Кремль ніяк не прокоментував інцидент.

За даними експертів комп'ютерної безпеки, напад на Прикарпаттяобленерго може стати першим випадком, коли за допомогою кібератаки вдалося припинити електропостачання.

"Вперше ми маємо доказ і можемо пов'язати шкідливу програму і конкретний збій у роботі системи", - заявив старший дослідник Trend Micro Кайл Вилойт.

Читайте такожВ "Укренерго" пояснили, чому поки не мають наміру відновлювати подачу електрики до окупованого Криму

Хакери використовували шкідливе ПЗ на платформі BlackEnergy, що дозволило їм отримати доступ до мереж та інсталювати програму KillDisk, здатну видаляти і перезаписувати файли. Точне призначення KillDisk ще не встановлено: безпосереднє вчинення атаки або її маскування.