REUTERS

Транзит російського газу через територію України до Європейського Союзу, Молдови і Туреччини в січні 2016 року збільшився порівняно з січнем 2015 року на 60%, - до 6,5 мільярда кубометрів, свідчать дані держкомпанії "Укртрансгаз".

За даними оператора, в напрямку країн ЄС за січень 2016 року через територію України було транспортовано 3,837 мільярда кубометрів російського газу, в Молдову – 0,382 мільярда кубометрів, в напрямку Туреччини – близько 2 мільярди кубометрів.

Читайте такожДо укладення нового договору ціна за транзит російського газу не зміниться - Демчишин

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, НАК "Нафтогаз України" запропонував "Газпрому" провести переговори щодо вартості послуг з транзиту російського газу до ЄС після того, як 29 грудня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), встановила нові правила ціноутворення на даний вид послуг.

Однак згідно з існуючим контрактом між "Газпромом" і "Нафтогазом", за яким сторони сперечаються в Стокгольмському арбітражі, вартість послуг з транзиту російського газу через Україну прив'язується до ціни на газ.

Як очікується, нова система тарифоутворення має призвести до подорожчання послуг України з транзиту російського газу в ЄС. Але за наявності спірного контракту, складеного згідно шведському праву, ціна транзиту може бути змінена лише за згодою сторін або рішенням Стокгольмського арбітражу.

Читайте такожТранзит російського газу через Україну до ЄС збільшився на 42%

Довідка УНІАН. Транзит російського газу в країни Європейського Союзу через територію України за 2014 рік знизився порівняно з 2013 роком на 29,1% - до 59,4 мільярда кубометрів.

Згідно з транзитним контрактом між Україною і Росією, "Газпром" зобов'язаний щорічно прокачувати через територію України не менше 110 мільярдів кубометрів природного газу.

Читайте такожУкраїна щодня споживає на 25% газу менше, ніж минулого року – Яценюк

У жовтні 2014 року НАК "Нафтогаз України" звернулася в Стокгольмський арбітраж для перегляду контракту на транзит газу з російським "Газпромом", а також для компенсації коштів за недостатні обсяги прокачування через Україну.