/ www.atomforum.org.ua

Роботи з завершення будівництва третього і четвертого блоків на Хмельницькій атомній електростанції, які раніше Кабінет міністрів планував на 2018 рік, найближчим часом проводитися не будуть через необхідність додаткової експертизи даного проекту.

Про це на Комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу Верховної Ради сказав міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

"Добудови ХАЕС найближчим часом не буде", – заявив Демчишин.

Відео дня

За його словами, необхідно отримати додаткову інформацію від експертів про доцільність реалізації проекту на існуючих конструкціях, які були зведені ще в радянський час.

Читайте такожМіненерговугілля просить "Енергоатом" визначити доцільність будівництва двох блоків на Хмельницькій АЕС

Як повідомляв УНІАН, 9 грудня 2014 року на засіданні уряду прем'єр-міністр Арсеній Яценюк озвучив термін добудови атомних енергоблоків – 2018 рік. При цьому в програмі дій уряду повідомлялося, що завершити будівництво планується до 2020 року.

У той же час, в документі не уточнюється, за якими технологіями планується добудова енергоблоків №3 та №4 на Хмельницькій АЕС.

Переможцем міжнародного конкурсу з вибору типу реакторної установки для будівництва 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС в жовтні 2008 року стала російська компанія "Атомстройекспорт". У конкурсі, окрім "Атомбудекспорту", брали участь американська Westinghouse і південнокорейська KEPCO.

Голова "Енергоатому" Юрій Недашковський наприкінці 2014 року заявив, що Україна може денонсувати угоду з Росією через відсутність з боку останньої якихось зрушень у реалізації цього проекту. Очікується, що замінити "Росатом" в реалізації проекту добудови енергоблоків на Хмельницькій АЕС може чеська Skoda.

Читайте такожДемчишин бачить Китай партнером у добудові двох енергоблоків Хмельницької АЕС

У 2015 році Верховна Рада денонсувала угоду про добудову Хмельницької АЕС з Російською Федерацією.

Між тим, в січні поточного року Міністерство енергетики та вугільної промисловості звернулося в держкомпанії "Енергоатом" і "Укренерго" з проханням вивчити доцільність будівництва двох нових блоків на Хмельницькій атомній електростанції.

Міністерство бачить ризики з імовірним використанням існуючих будівельних конструкцій, що вимагає проведення додаткової незалежної експертизи їх міцності і відповідності вимогам безпеки експлуатації ядерних установок.

Читайте такожГлава Westinghouse розповів, чи варто Україні будувати нові енергоблоки АЕС

Крім того, на думку міністерства, залучення до будівництва чеської компанії Skoda JS a.s. також несе в собі ризики, оскільки її власником є юридична особа, зареєстрована в Російській Федерації.