REUTERS

Влада Ірану заявила, що не бачить логіки в обмеженні рівня видобутку нафти і не мають наміру приєднуватися до відповідної домовленості, укладеної у вівторок в Досі представниками Росії і трьох країн ОПЕК, повідомляє ВВС.

"За словами чиновників, відповідальних за взаємодію Ірану з ОПЕК, багато країн нарощували рівень видобутку нафти в той час, коли Тегеран перебував під санкціями Заходу. Тепер, коли ці санкції скасовано, нарощувати рівень видобутку має намір вже сам Іран", - йдеться в повідомленні.

Рішення Тегерана унеможливлює реалізацію підписаної в Досі угоди, оскільки обов'язковою умовою в ньому зазначено згоду на аналогічні заходи всіх країн-членів ОПЕК, до яких входить Іран. При цьому не виключено, що переговори продовжаться.

Відео дня

Деякі інші країни-члени нафтового картелю виступили з підтримкою угоди. Зокрема, про готовність приєднатися до заморожування рівня видобутку нафти офіційно оголосила влада Кувейту.

За даними міністерства нафти країни, Кувейт готовий закріпити рівень видобутку нафти в країні на нинішньому рівні в 3 мільйони барелів на добу. Однак він зробить це тільки в тому випадку, якщо угоду вдасться реалізувати за участю всіх членів ОПЕК.

Читайте такожІрану можуть запропонувати особливі умови в рамках угоди про заморожування видобутку нафти – Reuters

Угоду про заморожування видобутку нафти на рівні січня цього року уклали Росія, Саудівська Аравія, Катар та Венесуела. Сукупно ці країни видобувають приблизно чверть усіх світових запасів.

Читайте такожПровідні інвестбанки світу скептично оцінили домовленість Росії та країн ОПЕК

Метою угоди вважається підвищення стабільно падаючих цін на нафту. При цьому ринки скептично відреагували на підсумки зустрічі в Досі, оскільки учасникам належить домовитися ще з 10 країнами, включаючи Іран.