REUTERS

Держхолдинг "Нафтогаз України" чекає зустрічі з російським "Газпромом" для переговорів про вартість послуг української компанії з транзиту російського газу до Європейського Союзу, повідомив голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв журналістам 19 лютого в Києві.

"Ми зараз чекаємо цієї зустрічі. "Газпром" готовий спілкуватися", - сказав Коболєв.

"Питання зараз в тому, про що ми зможемо домовитися? Але дискусія буде, ми її чекаємо", - додав він.

Відео дня

При цьому Коболєв не уточнив будь-якої конкретної дати запланованих переговорів, лише додавши, що зустріч пройде в одній з європейських країн.

Також майбутні переговори з "Газпромом" підтвердив й міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин.

Читайте також"Нафтогаз" втричі підвищить вартість транзиту, якщо "Газпром" не збільшить обсяги прокачування

Як повідомляв УНІАН, 24 грудня 2015 року Антимонопольний комітет визнав "Газпром" монополістом на ринку транзиту природного газу по території України і розраховував зустрітися з представниками компанії та представити їм докази зловживань монопольним становищем в Україні.

19 січня 2016 року Україна в односторонньому порядку підвищила для компанії "Газпром" вартість послуги з транзиту російського газу в країни ЄС на 50%. Тариф зріс до 4,5 долара за кожні 100 кілометрів.

Читайте такожТранзит російського газу через Україну збільшився на 60%

За словами міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина, Україна з початку 2016 року повністю змінила підхід до транзиту російського газу в ЄС, встановивши тарифи на вхід і вихід з газотранспортної системи. На даний час "Нафтогаз" судиться з "Газпромом" в Стокгольмському арбітражі за контрактом 2009 року, в тому числі в частині транзиту російського газу.