Фото УНИАН

Реформа газового ринку України, закон про яку вступив в силу 1 жовтня 2015 року, відстає від графіка на 5 місяців, йдеться в повідомленні держхолдингу "Нафтогаз України".

У НАК "Нафтогаз України" нагадали, що, згідно з планом реформування газового сектору України, до 30 жовтня 2015 року Міністерству енергетики та вугільної промисловості було доручено розробити проект реструктуризації "Нафтогазу" для відділення оператора ГТС.

Після цього, зазначають в компанії, у термін до 31 січня 2016 року мали бути підготовлені узгоджені зі всіма зацікавленими сторонами і прийняті Кабінетом міністрів до впровадження усі необхідні нормативні акти.

Відео дня

"За станом на кінець березня 2016 року, плану відділення оператора ГТС, схваленого урядом, не існує. Таким чином, процес відділення оператора ГТС в Україні поки на 5 місяців відстає від затвердженого графіку", - йдеться в повідомленні "Нафтогазу".

Для прискорення процесу реформи "Нафтогазу", як зазначається в повідомленні, компанія розробила і направила зацікавленим сторонам свої докладні пропозиції.

Читайте такожКабмін на вимогу кредиторів затвердив реформу управління "Нафтогазом"

Як повідомляв УНІАН, Україна розраховує до червня 2016 року завершити реформу управління своєю газотранспортною системою, що призведе до створення двох окремих компаній з управління магістральними газопроводами та підземними сховищами газу, і, як очікується, відкриє шлях для залучення західного інвестора до модернізації газотранспортної інфраструктури країни, побудованої за часів СРСР.

У серпні 2014 року Верховна Рада прийняла закон про внесення змін у деякі закони України щодо реформування системи управління єдиною газотранспортною системою України, який передбачає залучення європейських та американських інвесторів до управління української ГТС.

Як очікується, конкурс на залучення інвесторів буде прозорим, а вимогою до його учасників стане представлення всієї інформації про структуру власності та всіх бенефіціарів. Крім того, компанія, яка виграє конкурс, буде зобов'язана кожні 5 років звітувати перед парламентом про виконану роботу.

Також, за законом, ГТС і газові сховища залишаться на 100% у державній власності. При цьому операторська компанія, якій і будуть керувати інвестори, буде контролюватися виключно державою – 51% її акцій буде належати державі, 49% - ЄС або США.

Протягом 2015 року в Україні працювала група експертів Світового банку, які до кінця січня 2016 року повинні були представити модель реформування газотранспортної системи України для залучення західного інвестора до її модернізації та управління.