REUTERS

Транзит російського газу через територію України до Європейського Союзу, Молдови і Туреччини в січні-березні 2016 року збільшився порівняно з січнем-березнем 2015 року на 51,4%, або на 6,6 млрд куб. м - до 19,4 млрд куб. м, повідомляє прес-служба держкомпанії «Укртрансгаз».

За даними оператора, нині добовий режим транспортування «блакитного» палива для потреб європейських споживачів становить 193 млн куб. м.

«Традиційно всі заявки країн-імпортерів російського газу виконуються своєчасно і в повному обсязі», - наголошують в «Укртрансгазі».

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, НАК «Нафтогаз України» запропонував «Газпрому» провести переговори щодо вартості послуг з транзиту російського газу до ЄС після того, як 29 грудня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), встановила нові правила ціноутворення на цей вид послуг.

Однак згідно з існуючим контрактом між «Газпромом» і «Нафтогазом», щодо якого сторони позиваються в Стокгольмському арбітражі, вартість послуг з транзиту російського газу через Україну прив'язується до ціни на газ.

Як очікується, нова система тарифоутворення повинна призвести до подорожчання послуг України з транзиту російського газу до ЄС. Але за наявності спірного контракту, складеного згідно зі шведським правом, ціна транзиту може бути змінена лише за згодою сторін або рішенням Стокгольмського арбітражу.

Читайте також"Укртрансгаз" спрогнозував, яким буде обсяг транзиту російського газу цього року

Довідка УНІАН. Транзит російського газу до країн Європейського Союзу через територію України за 2014 рік знизився порівняно з 2013 роком на 29,1% - до 59,4 млрд куб. м, за 2015 рік збільшився порівняно з 2014 роком на 8% - до 67,1 млрд куб м.

Згідно з транзитним контрактом між Україною і Росією, «Газпром» зобов'язаний щорічно прокачувати через територію України не менш як 110 млрд кубометрів природного газу.

У жовтні 2014 року НАК «Нафтогаз України» звернулася в Стокгольмський арбітраж для перегляду контракту на транзит газу з російським «Газпромом», а також для компенсації коштів за недостатні обсяги прокачування через Україну.